Читај ми!

Меркел прислушкивана 10 година?

Могуће да су телефонски разговори Ангеле Меркел прислушкивани последњих 10 година, али није јасно да ли је НСА снимала све или само податке о позивима, пишу немачки медији. Како наводе, Барак Обама рекао канцеларки да би спречио прислушкивање да је знао за ту праксу.

Постоји могућност да су Сједињене Америчке Државе прислушкивале телефонске разговоре немачке канцеларке Ангеле Меркел последњих 10 година, објавили су немачки медији и навели да је амерички председник Барак Обама рекао Ангели Меркел да би спречио прислушкивање да је знао за ту праксу.

После сазнања да је америчка Национална безбедносна агенција (НСА) прислушкивала телефон Ангеле Меркел, гнев Немачке имао је за последицу да шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле позове на разговор амбасадора САД у Берлину Џона Емерсона, што је, како оцењују аналитичари, у немачко-америчким односима необичан чин.

"Вестервеле ће лично срести амбасадора", преноси немачки недељник Шпигл сазнања из Министарства иностраних послова.

Аналитичари кажу да то показује са колико озбиљности немачка влада схвата цео случај прислушкивања.

Како преноси Ројтерс, Шпигл наводи да је НСА слушала телефон немачке канцеларије од 2002. године, под ознаком "ГЕ канцеларка Меркел" и да је то било на снази и неколико недеља пре него што је амерички председник Обама у јуну посетио Берлин.

У документу НСА, који преноси Шпигл, агенција наводи да "нема законски регистровани шпијунски огранак" у америчкој амбасади у Берлину, што би, ако би се испоставило да је било тако, довело до "озбиљних проблема у односима САД и других влада".

Цитирајући тајни документ из 2010. године, недељник пише да такозвани шпијунски огранци ове врсте постоје на најмање 80 локација широм света.

Шпигл, међутим, додаје да није јасно да ли је НСА снимала целе разговоре или само податке о позивима.

Поводом сазнања да су Американци прислушкивали телефон канцеларке, немачке политичке партије реаговале су критички, бесно и узнемирено, захтевајући од својих трансатланских партнера свеобухватно објашњење целог случаја који, како се оцењује, прети да изазове дипломатску кризу у билатералним односима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво