"Семе неповерења" између ЕУ и САД

Афера америчког прислушкивања могла би да угрози борбу против тероризма, оценили европски лидери. Кад се једном посеје семе неповерења, то не олакшава, већ отежава нашу сарадњу, каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Лидери земаља Европске уније сагласили су се у Бриселу да би неповерење према САД због шпијунирања могло да угрози борбу против тероризма и заложили су се да се до краја године донесу нови прописи у тој области.

У заједничком саопштењу које су шефови европских земаља издали другог дана самита, иако се наводи значај блиских веза са САД, истиче се да би одсуство поверења "могло да нашкоди сарадњи у прикупљању информација", преноси Би-Би-Си.

Саопштење је издато након што су првог дана самита, који је требало да се бави питањима европске привреде, лидери земаља чланица ЕУ послали јасну поруку да је прислушкивање међу савезницима неприхватљиво, а Француска и Немачка затражиле су да им САД објасне своје поступке у билатералним разговорима.

Иницијативу двеју земаља сада су подржали и други европски лидери, који су изразили уверење да партнерство са САД мора да се заснива на поштовању и поверењу, укључујући рад и сарадњу тајних служби.

Та реакција уследила је након најновијих извештаја да је америчка Национална безбедносна агенција прикупила више од 70 милиона телефонских снимака у Француској и можда чак прислушкивала и мобилни телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Кад се једном посеје семе неповерења, то не олакшава, већ отежава нашу сарадњу", рекла је Меркелова.

Немачка канцеларка, коју није умирио ни телефонски разговор са председником САД Бараком Обамом, као ни његова лична уверавања да се њен телефон сада не прислушкује, јуче је пред самит истакла да је нарушено поверење у америчку администрацију и подривен кључни трансатлантски однос.

Она се, такође, заложила да се до краја године договоре о оквиру за сарадњу обавештајних служби Немачке и САД, и Француске и САД.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво