Читај ми!

Додељена Нобелова награда за економију

Јуџин Фама, Ларс Питер Хансен и Роберт Шилер добитници Нобелове награде за економију, за емпиријску анализу цена актива.

Тројица америчких научника Јуџин Фама, Ларс Питер Хансен и Роберт Шилер овогодишњи су лауреати Нобелове награде за економију. 

Како је саопштено из Шведске краљевске академије, тројица економиста добили су ову престижну награду за "емпиријску анализу цена актива".

У образложењу се наводи да је Фама с колегама 60-их година установио да је краткорочно изузетно тешко предвидети цене акција, пошто нове информације брзо улазе у цене.  

Ти налази су имали знатан утицај на истраживања, али и на понашање на тржиштима, пре свега на појаву такозваних "индексних фондова", односно инвестиционих фондова који сачињавају акције свих компанија с берзанског индекса.  

Шилер је, међутим, установио да иако скоро да није могуће предвидети цене акција за период од неколико дана, то не важи за период од више година.

Утврдио је да цене акција флуктуирају знатно више него дивиденде корпорација и да однос цена према дивидендама тежи да пада када је висок, а да расте када је низак.

Тај образац не важи само за акције, већ и за обвезнице и други капитал.

Хансен је развио статистички метод који је посебно погодан за тестирање теорија у анализи цена, наводи се у образложењу Шведске краљевске академије наука.

Нобелова награда за економију установљена је 1968. године. Поред медаље лауреати добијају чек на износ од осам милиона шведских круна (1,2 милиона долара).

Нобелом за економију завршава се овогодишња серија доделе престижних признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије