Читај ми!

Ходочасници на брду Арафат

Око два милиона ходочасника из целог света молило се на светој гори Арафат у пустињи Саудијске Арабије. Број хаџија смањен због страха од смртоносног вируса који хара земљом.

На светој гори Арафат у пустињи Саудијске Арабије, у вери и жељи да прочисте своје душе, молило се око два милиона ходочасника из целог света на почетку годишњег хаџилука у Меку.

На светој гори пророк Мухамед је, како се верује, одржао последњу проповед десетинама хиљада верника, пре око 1.400 година, позивајући муслимане да се уједине.

Верници верују да су на овај дан врата неба отворена, молитве су услишене и греси опроштени, наводи агенција АП.

Међутим, АФП преноси да се светом брду Арафат окупило "само" 1,5 милиона ходочасника што је дупло мање него прошле године, када је пут Меке кренуло око 3,2 милиона људи.

Гувернер саудијске провинције Мека и челник Централне комисије хаџилука, принц Халед ал Фајсал је рекао да је из иностранства дошло 1,38 милиона људи и да је 117.000 дозвола издато за хаџилук за домаће ходочаснике.

Традиционални хаџилук ове године је окупио знатно мање људи него раније због грађевинских радова на главном светилишту, али и због страха од смртоносног вируса који хара земљом, наводи француска агенција и додаје да је и Ријад увео ограничење броја верника, тако што је број ходочасника из иностранства смањен за 20 одсто, а Саудијаца за 50 одсто.

Када буде зашло сунце, ходочасници на хаџилуку напустиће свету гору Арафат и кренути ка осам километара удаљеној пустињској равници Муздалифа, како би прикупили каменчиће.

Те каменчиће употребиће у симболичном "каменовању ђавола", што почиње сутра, обележавајући тако почетак Курбан-бајрама, који се слави широм муслиманског света, додаје АП.

На брду Арафат верници се моле цео дан и траже од Бога опроштај.

Окупљање верника на врху брда симболизује очекивање Судњег дана и представља врхунац хаџилука. Након тога верници ће у Мини жртвовати животињу у знак сећања на Аврамову жртву.

Хаџилук у светом граду Меки највеће је окупљање верника на свету. Сваки муслимански верник, према Курану, треба макар једном у животу да посети Меку.

Мека је свето место за муслимане и сваке године је посети више од 30 милиона верника, па је она најпосећеније верско место на свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије