Читај ми!

ЕУ тражи помиловање Тимошенкове

Европска унија тражи од Украјине да помилује опозициону лидерку Јулију Тимошенко која у затвору служи казну због злоупотребе службеног положаја. Известиоци ЕУ сматрају да би држање Тимошенкове у затвору могло да угрози планирано потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Украјине.

Изасланици Европске уније званично су затражили од украјинског председника Виктора Јануковича да помилује опозициону лидерку Јулију Тимошенко која је у затвору.

Бивша премијерка Украјине, Јулија Тимошенко служи седмогодишњу затворску казну пошто је 2011. године осуђена због злоупотребе службеног положаја и потписивања штетних уговора о куповини руског гаса. Она одбацује ове оптужбе, тврдећи да је процес монтиран како би била склоњена с политичке сцене.

Западне земље сматрају да је њен случај политички мотивисан, као и да би држање у затвору лидерке опозиције, која има и здравствених проблема, могло да угрози планирано потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Украјине, иначе планирано за новембар, преноси АФП.

Адвокат Тимошенкове, Сергиј Власенко, рекао је новинарима да су специјални изасланици Европског парламента за Украјину, Александар Квашњевски и Пат Кокс, током састанка с Јануковичем званично затражили од њега да дозволи да Тимошенкова буде помилована како би била пребачена на лечење у Немачку.

Из канцеларије украјинског председника засад није било никаквог коментара поводом тог захтева.

Тимошенкова је претходно потврдила да су јој Квашњевски и Кокс упутили позив за лечење у Немачкој и поручила да неће тражити политички азил, већ да ће се борити да буде рехабилитована.

У међувремену, Јанукович јесменио главног тужиоца Рената Кузмина, кога украјински медији сматрају званичним предводником правне кампање против Тимошенкове.

САД су прошле године ускратиле Кузмину визу због контроверзне истраге коју је водио против бивше премијерке, коју је оптужио за убиство украјинског посланика Јевгена Шчербана 1996. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара