Читај ми!

САД, порези јачи од блокаде

Америчка влада је и даље парализована. И то није крај проблемима, јер се републиканци и демократе спремају за нови окршај - расправу о висини јавног дуга. Без изгледа за брзо решавање проблема. Обама позвао лидере странака на разговоре. Затворен и Алкатраз. Порез, ипак, мора да се плати.

Американци морају да плате порезе у наредне две седмице, иако су пореске службе практично затворене. Затворен је и Алкатраз, па су они који пријаве не пошаљу у том року, бар за сада, безбедни.

Око 800.000 Американаца који плату примају из буџета, други дан су на неплаћеном одсуству, без јасних назнака када би се детињасто натезање републиканаца са председником Бараком Обамом могло окончати.

Решење ове политичке кризе могло би да потраје до извесног новог трвења у Вашингтону - расправе о подизању нивоа јавног дуга, што је проблем који већ годинама потреса америчку економију. У случају да републиканци блокирају и тај закон, Америка, практично, више неће бити у стању да плаћа дугове.

Оваква ситуација у Вашингтону, најблаже речено, збуњује инвеститоре, али и америчку јавност која је прилично шокирана чињеницом да републиканци покушавају да измене, ако не и оборе, закон, мада за тако нешто немају довољно гласова.

За сада, демократе и републиканци чврсто су ушанчени у, чини се, непомирљивим ставовима. Републиканци одбијају да одобре буџет због неслагања са Обамином реформом здравствене заштите, док демократе не намеравају да од њега одустану.

Председник Обама, ипак, позвао је лидера републиканаца да разговарају о "одмрзавању" владе и подизању лимита федералног дуга.

Више од 60 одсто Американаца је, бар у овом случају, на страни Обаме, па су прилично нејасни мотиви републиканске тврдоглавости. 

Последња блокада владе догодила се пре осамнаест година и трајала је три недеље, када је тадашњи председник Бил Клинтон "заратио" са републиканцима око буџета.

Осим 800.000 запослених који плату примају из буџета и који су силом прилика на одмору, блокада погађа готово све - од туриста до малих привредника. Музеји и национални паркови широм Америке су затворени, а и свемирска агенција НАСА ради са минимумом особља.

Стручњаци упозоравају да ће блокада, ако траје дуже од две недеље, додатно успорити већ успорену привреду, јер ће погођени радници драстично смањити потрошњу. Аналитичари кажу да би већ недељу дана блокаде успорило економски раст за 0,3 одсто.

Блокада је настала пошто Конгрес није успео да се договори о буџетском финансирању за наредну фискалну годину због спорне реформе здравствене заштите. Председник САД Барак Обама оптужује републиканце да због поменуте реформе воде идеолошки крсташки рат.

Председник Обама никоме неће дозволити да углед Америке провлачи кроз блато "само да би поново водио већ завршену изборну битку или постављао идеолошке захтеве".

"Нико неће угрозити нашу економију и милионе вредних радничких породица због закона који му се не свиђа", упозорава Обама.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара