Италија, избори крајња опција?

Председник Италије Ђорђо Наполитано рекао да ће парламент бити распуштен само у случају да нема никакве друге могућности. Међутим, лидер партије Народ слободе Силвио Берлускони позива на што скорије одржавање парламентарних избора.

Италијански председник Ђорђо Наполитано рекао је да ће парламент бити распуштен само у случају да нема никакве друге могућности, док је лидер партије Народ слободе (НС) и некадашњи премијер Силвио Берлускони позвао на што скорије одржавање парламентарних избора.

"Традиционално, председник републике распушта парламент тек када нема могућности да сачува већину и владу", рекао је Наполитано коментаришући обустављање подршке актуелној влади министара Берлусконијеве странке, преноси Итар-Тас.

Премијер Енрико Лета треба 1. октобра да иступи пред парламентом и објави гласање о поверењу његовој влади.

Руска агенција јавља да два министра из Берлусконијеве странке, за уставне реформе и здравство Гаетано Кваљиаријело и Беатриче Лоренцин, нису прихватили Берлусконијев позив о изласку из владе.

Како извештава, Лета може да рачуна на подршку Грађанског избора Марија Монтија и недавно именованих доживотних сенатора.

Берлускони, који је прогласио фактичко повлачење из владајуће коалиције, позвао је, пак, на одржавање нових избора.

Обраћајући се својим присталицима у Напуљу, Берлускони је поручио да је једини излаз наступ на изборима, а да све анкете указују на њихову победу.

"Неуморан сам, спреман да обновим борбу. После 59 бесаних ноћи, најзад сам спавао 10 сати", рекао је Берлускони.

Берлускони је у суботу позвао пет министара НС да поднесу оставке, наводећи као формални разлог то што на последњој седници није донета одлука о одлагању повећања пореза на додату вредност са 21 на 22 одсто, како је то раније најављено.

Пре владине седнице саопштено је да ће посланици НС иступити из скупштине, јер протестују против поступка у сенатском одбору о искључењу Берлусконија из Сената.

Бившег премијера, који је осуђен за финансијске малверзације, чекају још најмање два судска процеса. Берлускони одбацује тврдње противника да је изазвао кризу владе из личних интереса.

"Моји лични проблеми никада нису имали утицај на моје политичке одлуке", рекао је Берлускони и додао да све што ради "диктирају интереси земље".

Према оцени италијанских аналитичара, да се Берлускони спрема на нове изборе сведочи и недавно преименовање НС у странку Напред Италија.

С друге стране, Наполитано и водећи привредници и економисти сматрају да су ванредни избори, за мање од годину дана од последњих, крајње непожељни, наводи Итар-Тас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара