Читај ми!

Нигерија, крвопролиће у студентском дому

Најмање 50 студената убијено, када су припадници екстремистичке групе Боко Харам напали студентски дом у Нигерији.

Припадници екстремистичке групе Боко Харам напали су рано јутрос студентски дом у Нигерији и убили најмање 50 студената, саопштили су полиција и очевици.

Наоружани нападачи упали су у интернат Пољопривредног факултета у Гуџби, отворили ватру и неке студенте убили на спавању, неке извели из зграде и погубили, а у неке су пуцали док су покушавали да побегну, рекли су Ројтерсу очевици.

"Скупили су студенте у групе испред зграде, а затим су отворили паљбу и побили једну групу, па прешли на следећу. Било је ужасно", прича један од преживелих.

Ахмед Гуџунба, који живи у близини интерната, каже да су нападачи стигли око један ујутро и да су пуцали на студенте у спаваоницама. Студенти су, према његовим речима, покушавали да побегну, али су налетали на метке.

Извори из болнице раније су навели да је у ту установу допремљено 40 тела и да се очекује да ће их бити још, пренео је АФП.

Молима Иди Мато, с Пољопривредног факултета, рекао је агенцији АП да је у нападу убијено до 50 људи, док је око 1.000 студената успело да побегне.

Портпарол нигеријске војске Лазарус Ели каже да су напад извели "терористи групе Боко Харам".

Факултет се налази на југоистоку Нигерије, око 40 километара од попришта сличног напада у јулу у граду Даматуру, када је убијено 27 студената и професора.

Припадници Боко Харама, преобучени у војнике, поставили су у уторак блокаду на локалном путу на североистоку Нигерије и извлачили су путнике из возила и убијали их. У том нападу је убијено више од 140 људи.

Боко Харам је мрежа радикалних исламиста, која је 2009. године почела оружану побуну против државе. У последње две године је у нападима тог покрета, повезаног са Ал Каидом, убијено скоро 2.000 људи и сада је једна од највећих претњи безбедности у тој афричкој земљи.

Међу метама њихових напада су и школе, за које Боко Харам сматра да се угледају на западни систем образовања и културе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара