Читај ми!

Сиријски Дизниленд за џихадисте

Каунтер страјк је главна борбена територија за џихадисте који су са свих страна света стигли у сиријски градић Атмех, пише "Шпигл".

Страни исламисти долазе у Сирију и окупљају се на релативно мирном северу земље. Многи од њих траже градове у којима ће успут наћи добру храну, видео игрице и цигарете. Када и упадну у неку борбу, то је, најчешће, међусобна туча.

Атмех изгледа као сценографија за неки филм о Ал Каиди, пише Шпигл. Придошли борци са коферима су на улицама, траже своје вође, шеткају се дугокоси са калашњиковима на леђима. Чују се бројни језици, енглески, руски, азербејџански, арапски.

Овај град код границе са Турском је Мека за џихадисте широм света.

Пре годину дана новинар Шпигла сусрео је једног од првих страних бораца, Ирачана, који је рекао да је дошао да оконча Асадову диктатуру. Од тада више од 1.000 џихадиста борави у Атмеху. Иронично, док рат букти у остатку Сирије, страни џихадисти су направили у Атмеху своју тиху базу. Једном када стигну, тешко напуштају тај град.

Турски мобилни оператори омогућавају добар сигнал, појављују се нови ресторани, продавнице одеће, мењачнице. Продаје се и пакистанска паста за зубе, којом је, наводно, и сам пророк Мухамед прао зубе.

Трећи интернет кафе је отворен средином јуна, како би било места за све џихадисте који преко мреже комуницирају са породицом и пријатељима. Власник је заставу Ал Каиде распростро изнад рачунара, што му је поваћало промет. Цене су ниске, време и храна одлични, могу да се шетају са оружјем по улицама, а уз мало среће да нађу и жене, причају својим пријатељима.

Увече, они играју Каунтер-страјк и ратне игрице. У августу је отворио и ресторан са интернационалном кухињом, како би задовољио своје муштерије које долазе са свих страна света.

И локалне продавнице су задовољне својом "фанатичном клијентелом", наводи Шпигл.

Један продавац каже да има купца из Дагестана који долази на сваких неколико дана.

"Прво је купио 'самсунг галакси', недељу дана касније ајпед, затим је купио новији модел 'самсунг галаксија'. Мора бити да је потрошио најмање 740 евра", прича продавац.

Зашто су уопште џихадисти у Атмеху, пита се локални заповедник Слободне сиријске армије. Ако су дошли да се боре, фронт је на истоку, каже он.

Када их питају за планове, они говоре само о Сирији.

"Џихад је најпре овде, док не постигнемо победу. Онда ћемо ослободити Ирак, Либан и Палестину", каже један борац из Уједињеног Краљевства.

У Атмеху џихадисти живе живот какав је постојао у годинама након смрти пророка Мухамеда, ако се томе додају Фејсбук и Каунтер-страјк, закључује репортер Шпигла.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара