Читај ми!

Позив Србима у Аустрији да гласају

Удружења српске дијаспоре у Аустрији упутиле су позив аустријским држављанима српског порекла да сутра изађу на парламентарне изборе. У позиву се указује да већа излазност наших људи са правом гласа може позитивно утицати на положај Срба у Аустрији.

Организације српске дијаспоре у Аустрији упутиле су позив аустријским држављанима српског порекла да сутра изађу на парламентарне изборе, указујући да већа излазност наших људи са правом гласа може позитивно утицати на положај Срба у Аустрији.

Председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић позвао је бираче српског порекла да гласају 29. септембра и тиме преузму одговорност за своју и будућност своје деце.

"Жалити се и чекати да неко други реши оно што бисмо сами требали, завршиће се са познатим епилогом: нас нико не пита. Добро размислите да ли желите да нас и даље посматрају као незаинтересоване, неповерљиве и неартукулисане вечите гастарбајтере, или оно што заиста јесмо: интегрисан и свог порекла свестан народ, који до сада није имао навику да одлучује у своје име. Зато гласајте", апелује Алексић.

Председник Заједнице српских клубова у Форарлбергу истакао је да је у интересу сваког грађанина да оствари своје гласачко право, било да је Аустријанац српског порекла или држављанин Србије или Републике Српске.

"Оно што је специфично за Аустрију, као и увек уочи избора, почињу лицитирања о српском гласачком телу, колико је и да ли ће изаћи на изборе. Нажалост, пре се полази од тога да највероватније неће. Колико је до нас и рада који негујемо у клубовима, трудимо се да укажемо чланству да на тај начин можемо више да утичемо на сопствену будућност", навео је Ђурић.

Додајући да јесте "хендикеп" што има мало кандидата српског порекла, он је указао да зато треба бирати програм, а тек онда представнике, без обзира на порекло.

"Избори су свакао битни и за Србе који живе у Аустрији, с обзиром да је питање интеграције и положаја странаца актуелније него икада до сада", нагласио је председник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић.

Према његовим речима, у време када је економска криза у целој Европи дубоко пружила корене, када сви помало стрепимо за будућност и наша радна места , неопходно је изаћи на изборе и гласати за своју будућност.

"Срби су после Немаца највећа страна популација и треба да учествују у политичком животу Аустрије и узму учешће на предстојецим изборима, да гласају за опцију за коју мисле да ће им донети бољитак", рекао је Капетановић.

Председник Српске културно-спортске заједнице у Салцбургу Ненад Шулејић поручио је да је "крајње време" да Аустријанци српског порекла имају заједнички став око важних питања.

"Зато искористите паметно ове изборе, за бољи статус свих нас, пре свега наше деце, за финансијску подршку нашим организацијама", рекао је Шулејић.

Заједница српских клубова у Тиролу, уз позив бирачима српског порекла да гласају, истакла је да "уместо да допустимо да нам други одређују судбину, немали број наших грађана има могућност да активно утиче на политичке одлуке, нарочито оне које се тичу статуса досељеника".

"Право избора даје нам могућност не само да вршимо утицај на аустријску политику, већ и на политику ЕУ. Штавише тиме добијамо могућност, дајући гласове оним политичким снагама које су се залагале за наша права, да наградимо оне који су нас у прошлости подржавали. Без обзира за коју партију гласате сама већа излазност једног народа утиче битно на однос релеватних политичких снага према тој групи", поручује Заједница српских клубова у Тиролу.

На сутрашњим изборима право гласа има око 6,4 милиона становника Аустрије старијих од 16 година.

У Аустрији тренутно живи око 1,6 милиона становника мигрантског порекла, од којих пола милиона има право гласа, а међу њима су најбројнији они пореклом са простора бивше Југославије, претежном родом из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара