Савет безбедности једногласно о Сирији

Савет безбедности УН једногласно усвојио резолуцију о Сирији, којом се тој држави налаже да преда и уништи хемијско оружје. Резолуцију подржало свих 15 чланица најмоћнијег тела светске организације.

Савет безбедности УН једногласно усвојио резолуцију о Сирији, која је производ компромиса Америке и Русије постигнутог у Женеви почетком месеца.

Документ, који не садржи директну претњу силом уколико Башар ал Асад не преда хемијско оружје, усвојен је после две седнице дипломатије на највишем замисливом нивоу, од председника САД и Русије, преко министара иностраних послова и, на концу, крема дипломатије - амбасадора при УН.

Гласање у Савету безбедности уследило је непосредно пошто је Међународна организација за контролу хемијског оружја усвојила план акције у Сирији и, на тај начин, отворила врата распоређивању посматрача у тој држави.

Ипак, упркос инсистирању Француске и Британије, у тексту резолуције се не наводе казнене мере против Асада уколико не буде поштовао договор.

На инсистирање Русије, резолуцијом је јасно предвиђено да ће за то бити потребна нова одлука СБ УН.

"Ово је прва добра вест у вези Сирије у последње време... Међународна заједница је ноћас испунила оно што се од ње очекује", рекао је генерални секретар УН Бан Кимун.

Изјавио да се велике силе надају да ће мировна конференција о Сирији бити одржана средином новембра у Женеви, преноси Ројтерс.

Бан је поручио да план о уништавању сиријског хемијског оружја није "дозвола за убијање конвенционалним оружјем".

"Док предузимамо овај важан корак не смемо никада заборавити да се низ ужаса у Сирији наставља бомбама и тенковима, гранатама и пушкама. Црвено светло за једну врсту оружја не значи зелено светло за друге типове оружја", напоменуо је Бан.

Амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да је гласање показало да "поступци имају последице".

"Наш првобитни циљ је био да смањимо и уништимо сиријске хемијске капацитете. А то је могло бити постигнуто опцијом војне силе коју је председник Барак Обама држао на столу. Али овом резолуцијом је постигнуто чак и више од тога - први пут ће мирним средствима бити уништено сво хемијско оружје једне државе", рекао је Кери.

Амбасадор Сирије у УН Башар Џафари је изјавио да Турска, Саудијска Арабија, Француска, Катар и САД морају поштовати резолуцију и одговарати ако наставе да помажу побуњеницима које је Асадова влада оптужила да су употребиле отровни гас против владиних снага.

"Не можете довести терористе из читавог света и послати их у Сирију у име џихада, а онда се правити да радите за мир", рекао је Џафари.

Истакао је да ће сиријска влада ићи у Женеву на планиране мировне разговоре којима ће присустовати и побуњеници.

Дипломатску победу су прогласили и Русија и Америка.

Кина је поздравила усвајање резолуције. Путем саопштења објављеног на вебсајту кинеског министарства спољних послова Кина је понудила да обезбеди средства и пошаље стручњаке да учествују у раду око сиријског хемијског оружја.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара