Сеул, спречена комунистичка револуција?

Ухапшен посланик јужнокорејског парламента због сумње да је намеравао да, терористичким нападима, покрене комунистичку револуцију. Посланик Ли Сок-ки, симпатизер режима у Пјонгјангу, планирао терористичке нападе на економски важне циљеве у Јужној Кореји.

Посланик Ли Сок-ки јужнокорејске Уједињене партије прогреса (УПП) оптужен је, пред судом, за издају, јављају јужнокорејски медији.

Главни тужилац окружног тужилаштва у граду Сувон, Ким Су-нам, рекао је да је Ли, као вођа групе "Револуционарна организација", отворено показивао симпатије ка севернокорејском режиму и комунистичкој идеологији и да је намеравао да у Јужној Кореји покрене оружани устанак.

Ким је рекао новинарима и да је Ли наредио члановима своје организација, која броји 130 људи, да се спреме за рат којим би у Јужној Кореји отпочела комунистичка револуција, што представља јасан пример издаје.

Педесетједногодишњи Ли је наводно у пролеће, у време трајања војнополитичке затегнутости на Корејском полуострву, због пооштравања економских санкција Пјонгјангу и нуклеарних и балистичких проба Севера, планирао нападе на објекте важне за јужнокорејску економију, попут седишта великих корпорација или складишта течног природног гаса.

Ли и још три члана његове ораганизације ухапшени су у заједничкој акцији јужнокорејске обавештајне службе и тужилаштва, пошто му је парламент претходно укинуо посланички имунитет.

Медији и грађани изненађени 

У Јужној Кореји грађани и медији не крију да их је то откриће изненадило.

Мада су у тој земљи надлежне службе без престанка у стању приправности за евентуалне севернокорејске терористичке нападе, а све станице подземне железнице опремљене су заштитним маскама и другом опремом у случају таквог напада, међу грађанством истовремено влада и уверење да је режим у Пјонгјангу сувише економски слаб да би се упустио у војне акције, те да су његове претње само празна реторика и блеф.

Хапшење посланика Лија, међутим, указује да су постојали конкретни планови за подривање јужнокорејске економске и војне моћи преко малобројних, али оданих комунистичких симпатизера у тој земљи у тренцуима када је Корејско полуострво било на ивици оружаног конфликта.

Недавно су јужнокорејске снаге усмртиле симпатизера севернокорејског режима Нам Јонг-хоа, који је покушао да се, плутајући на душеку, докопа Северне Кореје преко граничне реке Имђин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара