Читај ми!

Договор о резолуцији о Сирији

Русија и САД постигле договор о нацрту резолуције о Сирији, рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. То је потврдила и америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер. Резолуција следи логику договора из Женеве о оквирима поступања за уништење хемијског оружја, а на разматрање ће бити понуђена и другим чланицама СБ УН.

Руско-амерички нацрт резолуције Савета безбедности УН о Сирији је усаглашен, јавиле су руске новинске агенције, позивајући се на шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова. Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер на Твитеру је потврдила да је договор са Русијом постигнут.

"Усагласили смо руско-амерички нацрт резолуције, која ће данас бити упућена СБ УН ради подршке одлуци, која ће, како очекујем, бити донета у Организацији за забрану хемијског оружја", рекао је Лавров, а преноси Итар-Тас.

Према његовим речима, резолуција која ће бити понуђена на разматрање других чланица СБ УН (Велике Британије, Француске, Кине) следи логику договора из Женеве о оквирима поступања за уништење хемијског оружја у Сирији.

Како је рекао, она не предвиђа никакво поступање по Глави VII Повеље УН и истиче важност ослањања на професионалне способности експерата Организације за забрану хемијског оружја.

Такође, позива се генерални секретар УН да пружи помоћ експертима Организације у целом послу и утврди обавезе које сиријска страна треба да испуњава као учесница Конвенције о забрани хемијског оружја.

Како је пренела агенција РИА Новости, кршење процедуре о хемијском оружју СБ УН ће разматрати засебно и оно треба да буде потпуно доказано.

СБ УН ће поново те случајеве разматрати, између осталог биће спреман да поступа по Глави VII сразмерно тежини кршења, које треба да буде сто одсто доказано, рекао је Лавров.

Лавров је рекао да нацрт резолуције позива на сарадњу не само сиријске власти, већ и опозицију.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер на Твитеру је потврдила да је постигнут договор са Русијом о сиријском хемијском оружју.

Британски амбасадор у УН Марк Лајал Грант саопштио је да су водеће светске силе постигле договор о резолуцији о елиминацији сиријског хемијског оружја.

Пет сталних чланица Савета безбедности УН, Британија, Француска, САД, Русија и Кина, договориле су се о нацрту "обавезујуће и примењиве резолуције", навео је Лајал Грант на свом налогу на Твитеру, пренео је АП.

Грант је додао да ће Британија предочити текст резолуције представницима осталих десет земаља чланица Савета безбедности.

Савет безбедности УН одржаће консултације иза затворених врата како би размотрили нацрт резолуције о уклањању хемијског оружја у Сирији, саопштила је у међувремену француска мисија при УН.

"Нацрт резолуције о хемијском оружју биће предочен представницима 15 земаља чланица Савета безбедности", саопштила је француска мисија на свом налогу на Твитеру.

Како Ројтерс преноси, консултације ће бити одржане у току ноћи (по средњоевропском времену).

Нема индиција да би Савет безбедности могао гласати о предлогу резолуције током тог састанка, наводи британска агенција.

Инспектори остају у Сирији

Представник генералног секретара УН Мартин Несирки рекао је да ће инспектори УН који су се данас вратили у Дамаск, остати у Сирији онолико колико то буде потребно, како би припремили комплетан извештај о ситуацији у вези са употребом хемијског оружја у конфликту између владиних и опозиционих снага.

"Провешће тамо онолико времена колико им је потребно да би завршили започети рад и припремили коначан извештај о тврдњама о употреби хемијског оружја у Сирији", рекао је Несирки, а преноси Итар-Тас.

Према његовим речима, инспекторски тим који предводи шведски професор Оке Селстром већ је завршио припреме за обнову истраге, између осталог, одржао је сусрете са сиријским властима и размотрио предстојећи рад.

Несирки, међутим, није могао да каже да ли би инспектори могли већ сутра да почну са истрагама о инцидентима.

УН су раније саопштиле да ће мисија наставити истрагу о свим "кредибилним" тврдњама о употреби хемијског оружја, међу којима су инцидент у предграђу Алепа, Хан ел Асалу 19. марта, после кога је на захтев Дамаска тим и оформљен.

Инспектори, такође, планирају да, с владом Сирије, размотре информацију о томе да је хемијско оружје употребљено против војника 22, 24. и 25. августа, наводи агенција.

Током претходног боравка у Сирији, експерти су установили да је у предграђу Дамаска, Гути, 21. августа коришћен нервни бојни отров сарин.

Прошле седмице Селстром је рекао да извештај о нападу од 21. августа није комплетан, а руска агенција наводи да ће комплетан извештај бити спреман до краја октобра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара