Читај ми!

Тејлору потврђена казна

Чарлсу Тејлору Трибунал у Хагу потврдио казну од 50 година затвора за злочине против човечности у Сијера Леонеу.

Специјални трибунал за Сијера Леоне потврдио је пресуду од 50 година затвора бившем председнику Либерије Чарлсу Тејлору за ратне злочине и злочине против човечности у Сијера Леонеу.

"Апелационо веће потврђује пресуду од 50 година затвора", изјавио је судија Џорџ Кинг.

Тејлор је први бивши председник неке државе који је осуђен за ратне злочине и злочине против човечности пред међународним судом.

Судско веће је у мају 2012. године закључило да је "оптужени одговоран за помагање и подстицање као и за планирање неких од најгорих злочина у историји човечанства".

Тејлор (65) ће служити казну у Великој Британији у складу са споразумом који Специјални трибунал има са том земљом. 

Суд је у априлу 2012. године прогласио кривим Тејлора по 11 тачака оптужнице која га терети, осим осталог, за убиства, мучења, силовања, сексуално ропство и регрутовање деце.

Он је проглашен одговорним за наоружавање и помагање побуњеника који су били злогласни по свирепом комадању тела непријатеља током бруталног грађанског рата у Сијера Леонеу од 1991. до 2002. године, у којем је погинуло 120.000 људи.

Тејлор се у јануару 2008. године изјаснио да није крив и одбацио да је имао била каква сазнања да Уједињени револуционарни фронт (РАФ) у марту 1991. године планира напад на Сијера Леоне.

Чарлс Тејлор, који је био председник Либерије од 1997. до 2003, ухапшен је 2006. у Нигерији.

Суђење које је пребачено из Фритауна у предграђе Хага из безбедносних разлога, почело је 4. јуна 2007. године, а завршило се 11. марта 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво