Читај ми!

Без договора о резолуцији за Сирију

Сталне чланице Савета безбедности још нису постигле сагласност поводом резолуције о уништавању хемијског оружја у Сирији. После сусрета Бан Кимуна са министрима спољних послова САД, Русије, Кине, Британије и Француске појавиле су се информације да је договор близу, али су ту вест демантовали амерички дипломатски извори.

У разговорима представника пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација о нацрту резолуције којом се предвиђа да се Сирија ослободи хемијског оружја начињен је напредак, али још нема коначног договора, изјавио је неименовани званичник САД за агенцију Ројтерс

Неименовани амерички званичник је Ројтерсу рекао да "посао још није окончан" у вези са договором о резолуцији.

Амерички званичник огласио се након што су неименоване дипломате објавиле да су се САД, Русија, Француска, Кина и Британија сложиле око суштине резолуције.

Споразум је, како тврде те дипломате, постигнут након што су се министри спољних послова пет сталних чланица Савета безбедности састали са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

Према истим изворима, нацрт резулуције би могао ускоро бити представљен Савету безбедности.

Истовремено, руска делегација демантовала да је договор постигнут.

Позивајући се на изворе из руске делегације, агенција Итар-Тас је пренела да су они изненађени том информацијом.

Нешто раније, заменик руског шефа дипломатије Генадиј Гатилов рекао је агенцији АП да ће договор о резолуцији бити највероватније постигнут у наредна два дана.

Гатилов је рекао да ће текст резолуције обухватити и, у виду напомене, седмо поглавље Повеље УН, уколико Сирија не буде поштовала план о разоружању.

То поглавље се односи на претње по међународни мир и безбедност и садржи чланове о обезбеђивању спровођења резолуција војним и другим средствима, као што су санкције.

Генерални секретар УН Бан Кимун затражио је од великих сила да превазиђу неслагања поводом рата у Сирији, док се у Савету безбедности УН разговара о резолуцији за контролу сиријског хемијског оружја.

Бан је на ручку угостио министре спољних послова САД, Русије, Кине, Британије и Француске да би им пренео ту поруку.

Први човек светске организације рекао је да Савет безбедности треба да предузме кораке због коришћења хемијског оружја у сиријском сукобу и да изврши притисак да се у Женеви одржи мировна конференција о тој земљи, пренео је АФП.

Западне земље, напомиње француска агенција, желе да се резолуцијом СБ УН запрети могућим санкцијама уколико Асад не одржи обећања о контроли и уништењу хемијског оружја, док се Русија - кључни савезник Сирије, опире свакој врсти претњи и предузимања акције против Асада, наводи АФП.

Русија и Кина су, подсећа агенција, у протеклих 18 месеци три пута већ уложиле вето на резолуције СБ УН које су тражиле да се повећа притисак на сиријски режим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво