Читај ми!

ФБИ: Убица из Вашингтона патио од параноје

Арон Алексис, који је убио 12 људи у команди америчке морнарице, веровао да на њега делују зраци ниске фреквенције и патио је од параноје, саопштио ФБИ. Објављени снимци сигурносних камера непосредно пре напада у којем је страдао и убица.

Бивши морнарички резервиста Арон Алексис, који је 16. септембра у седишту америчке ратне морнарице у Вашингтону убио 12 људи, није планирао да усмрти неку одређену особу када је отворио ватру, и живео је у обмани да га неко контролише електромагнетним таласима изузетно ниске фреквенције.

Како је саопштио Федерални истражни биро, увидом у Алексисов компјутер и мобилни телефон, откривено је да је он имао озбиљне здравствене проблеме и да је патио од параноје, што америчке власти истражују као узрок његовог напада.

"Био сам предмет напада електромагнетним таласима изузетно ниске фреквенције најмање три месеца, и да будем искрен, то ме је довело до овога", пише у документу који је ФБИ открио након пуцњаве у Вашингтону.

"Нисмо открили да постоји било каква веза између Алексиса и његових жртава", рекла је шефица канцеларије ФБИ у Вашингтону Валери Парлав на конференцији за новинаре, а пренеле су западне агенције.

Парлав је навела да је Алексис на својој пушци написао "моје ЕЛФ оружје", што упућује на закључак да је мислио на пројекат ЕЛФ који је Морнарица САД развила за комуникацију у подморницама.

Теоретичари завере међутим наводе да ЕЛФ користи Влада САД за манипулацију и контролу грађана.

Амерички Федерални истражни биро саопштио је раније да иза злочина у згради команде Морнарице у Вашингтону стоји само Арон Алексис (34), кога је полиција убила, док је потрага за евентуалним помагачем завршена, пошто је установљено да је напад извео он сам.

Медији су претходно пренели изјаве полицијских званичника, да се прво сумњало на још двојицу саучесника, а касније на једног, али је након прегледа камера за видео-надзор постало јасно да је Алексис сам организовао напад.

Према првим информацијама медија, изгледа да се Алексис не повезује ни са једном терористичком организацијом, већ се наводи да је у питању особа која је патила од посттрауматског синдрома и напада беса.

Његов напад, у којем је још осам људи рањено, најтежи је те врсте у САД од масакра у основној школи у Конектикату у децембру прошле године када је убијено 27 људи, од којих двадесеторо деце.

Телевизија Ен-Би-Си јавила је раније да нико од 12 жртава које је Алексис убио није војно лице, већ цивили који су преко приватних фирми били ангажовани да раде у војној установи.

Алексис, бивши морнарички резервиста са историјом више дисциплинских прекршаја, прошлог понедељка је отворио ватру у добро обезбеђеном седишту морнарице, а истрага треба да да одговори како и зашто му је била издата пропусница да уђе у војни комплекс.

Нападач, који је и сам настрадао у сукобу са полицијом, обављао је послове електричара.

Из тог разлога је председник Барак Обама, како је саопштила Бела кућа, наредио да се преиспитају безбедносни стандарди за фирме које раде под уговором са федералним агенцијама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво