Читај ми!

Чланица "Пуси рајота" штрајкује глађу

Једна од осуђених чланица руске панк групе "Пуси рајот", Надежда Толокоњикова ступила у штрајк глађу, због, како је истакла, нељудских услова у затвору и претњи по сопствени живот. Толокоњикова тврди да су она и друге осуђенице принуђене да раде 17 сати дневно у затворској радионици.

Надежда Толокоњикова, једна од осуђених чланица руске панк групе "Пуси рајот", објавила је да ступа у штрајк глађу због, како је навела, нељудских радних услова у женској казнионици у којој се налази, као и претњама по њен живот.

Толокоњикова служи двогодишњу казну у области Мордовија, око 500 километара источно од Москве, због "хулиганизма мотивисаног религиозном мржњом", то јест учешћа у перформансу коју је њена група извела у главној московској православној цркви у знак протеста због кандидатуре Владимира Путина за трећи председнички мандат.

У писму на пет страна које је објављено на блогу групе "Пуси Рајот", Токолоњикова је рекла да су она и друге осуђенице принуђене да раде 17 сати дневно у радионици која производи полицијске униформе.

Према њеним тврдњама, кажњеничке бригаде које не испуне дневну квоту, кажњавају се ускраћивањем хране и коришћења купатила, или се приморавају да стоје напољу, на хладноћи.

Толокоњикова је истакла да јој је заменица управника затвора прошлог месеца претила, указавши јој да ће друге затворенице бити наведене да је убију у знак одмазде због тога што она оспорава затворски систем.

Описала је затворски систем у којем се кажњенице користе за терорисање других осуђеница како би остале "на линији".

Толокоњикова је уложила одвојене представке шефу руске истражне агенције и затворској служби због претњи за које тврди да је добила и због радних услова у кажњеничкој колонији у Мордовији.

Затворска служба тврди да осуђенице раде у две смене и пориче да жене проводе више од осам сати дневно у радионици коју је Толокоњикова споменула, преноси Интерфакс.

Шеф председничког савета за људска права Михаил Федотов написао је на Твитеру да ће четворо чланова тог тела допутовати сутра у казнионицу да испитају тврдње чланице "Пуси рајот".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара