Читај ми!

Путин: Преливање тероризма реална претња

Спољно мешање у сиријски конфликт довело би до дестабилизације стања у тој земљи и на Блиском истоку, оценио Владимир Путин. "Преливање тероризма" из немирних земаља, укључујући Сирију, реална претња за државе Организације споразума о колективној безбедности (ОСКБ), рекао руски председник на самиту у Сочију.

Руски председник Владимир Путин упозорио је да би спољно мешање у сиријски конфликт довео до дестабилизације стања у Сирији и на Блиском истоку, наглашавајући да је "преливање тероризма" из немирних земаља, укључујући Сирију, реална претња за државе Организације споразума о колективној безбедности (ОСКБ).

"Свако мешање споља било би највеће кршење норми међународног права и било би супротно Повељи УН", рекао је Путин на самиту те организације у Сочију.

Према његовим речима, "такав сценарио неизбежно би довео до даље дестабилизације стања у самој Сирији и у целини у блискоисточном региону може имати негативан утицај на ситуацију у зони одговорности наше организације", преносе РИА Новости.

"Бандитске формације које су активне на територији Сирије нису се појавиле ниоткуда, нити ће се тамо вратити. Проблем преливања тероризма из једне у другу земљу је сасвим реалан и може директно да дотиче интересе сваке од наших земаља", рекао је Путин, наводећи као пример терористички акт у Кенији који су, судећи по свему, извели екстремисти из друге земље.

Путин је констатовао да се због драматичних догађаја у Сирији и Кенији "већ више не поклања пажња другим, не мање страшњим догађајима", као што је "ужасни јучерашњи терористички акт у Ираку".

"Свакодневно тамо гину десетине, па и стотине људи. И у другим земљама региона ситауција изазива велику бојазан", рекао је руски председник.

ОСКБ је међународна организација за питања безбедности, формирана 14. маја 2002. на основу Споразума о колективној безбедности од 15. маја 1992. године.

Њени чланови су тренутно, осим Русије, бивше совјетске републике Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан, а од 2004. године има статус посматрача при Генералној скупштини УН.

Земље ОСКБ подржале су напоре Русије за решавање кризе у Сирији искључиво политичко-дипломатским путем и руско-америчком договору о уништавању сиријског хемијског оружја.

"Државе-чланице ОСКБ подржавају напоре за сазивање међународне конференције која треба да успостави основе за помирење и нормализацију у Сирији", навели су лидери Организације у заједничком саопштењу.

Такође, одлучно се осуђују свака појава тероризма и насиља над цивилним становништвом, нарочито на верској и националној основи, и изражава се противљење "противправном поступању усмереном на даљу милитаризацију унутрашњег конфликта у Сирији".

У саопштењу се истиче и залагање за то да кризу што скорије превазиђу сами Сиријци уз поштовање суверенитета земље, прекид насиља, почетак обухватног политичког дијалога власти и опозиције без претходног условљавања а на основу Женевског коминикеа од 30. јула 2012. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара