Читај ми!

Меркелова у потрази за партнерима

Демохришћанска унија освојила је невероватних 41,5 одсто гласова на немачким парламентарним изборима и Ангела Меркел ће трећи пут узастопно бити канцеларка. Почели разговори са потенцијалним партнерима. Први на листи СПД.

13.40 - Ангела Меркел већ разговарала са социјалдемократама о формирању коалиционе владе, али не искључује могућност да о том питању разговара и са другим потенцијалним партнерима. "Политика према Европи се неће мењати", рекла је Меркелова.

Немачки конзервативци са канцеларком Ангелом Меркел на челу освојили су убедљиву победу на парламентарним изборима, али неће моћи да владају без коалиционог партнера, па је Меркелова већ почела разговоре са лидерима Социјалдемократске партије.

Меркелова, међутим, није искључила разговоре са другим потенцијалним коалиционим партнерима.

"Ми конзервативци имамо јасан мандат за формирање владе и Немачкој је потребна стабилна влада", рекла је Меркелова.

Социјалдемократи су већ најавили да ће о евентуалном уласку у коалицију са Меркеловом расправљати у петак, али у редовима те странке постоје приличне поделе о том питању, пошто добар део лидера СПД-а сматра да је ЦДУ "покупио" све заслуге за успехе које су те две странке постигле када су 2009. године, чинили владајућу коалицију.  

Канцеларкина Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и сестринска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), која се кандидује само у Баварској, освојиле су на јучерашњим изборима 41,5 одсто гласова. То је 7,7 одсто више него пре четири године.

Политичке координате у Немачкој су се из темеља промениле, сматра главна уредница Дојче веле Уте Шефер. Резултати јучерашњих избора највећи су изборни успех демохришћана у последње две деценије. Истовремено, резултати избора су показали незапамћен пад њеног мањег коалиционог партнера, немачких Либерала.

Пре четири године они су освојили преко 14 одсто гласова, а сада нису прескочили ни цензус. Пораз Либерала уједно је и прекретница за политичку сцену Немачке јер су Либерали од оснивања СР Немачке били стално присутни у Бундестагу.

У Бундестагу, који ће имати 630 посланика, већину од 319 места имају ипак опозиционе странке. У Немачкој се половина посланика бира по пропорционалном, а друга половина по већинском систему.

Социјалдемократска партија Немачке (СПД) освојила је 25,7, Зелени 8,4 и Левица 8,6 одсто гласова.

СПД је постигла нешто бољи, друге две странке слабији резултат него на прошлим изборима.

Међутим, како су се СПД и Зелени већ на почетку предизборне кампање изјаснили против коалиције са Левицом, Ангела Меркел тако остаје канцеларка.

Меркелова неће имати велики избор у одабиру коалиционог партнера. Чисто процентуално, била би могућа и коалиција конзервативаца и зелених.

Али, ни 30 година од уласка Зелених у Бундестаг нема довољно додирних тачака између демохришћана и странке настале из алтернативних друштвених покрета седамдесетих година прошлог века.

Демохришћани ће тако у наредне четири године владати Немачком или у коалиционом савезу са социјалдемократама или самостално. 

ЦДУ/ЦСУ и социјалдемократе већ су владале у коалицији од 1966. до 1969. и од 2005. до 2009. године, у првом мандату канцеларке Меркел, али то искуство није било позитивно за СПД.

На изборима 2009. ова странка постигла је историјски најгори резултат на савезним изборима, бирачи је нису наградили чак ни због оних повољних одлука владе које су биле искључиво плод социјалдемократских настојања.

ЦДУ је пак успела да многе социјалдемократске теме присвоји и прилагоди погледима својих бирача - од напуштања коришћења атомске енергије преко (делимичног) увођења минималне зараде до давања већих законских права хомосексуалним паровима.

У СПД зато тренутно нико не показује ентузијазам за улазак у коалицију са Ангелом Меркел. У предизборној кампањи СПД се јасно дистанцирала од конзервативаца у више кључних тачака.

С друге стране, конзервативци се у предизборној кампањи нису "фиксирали" претерано ни на каква конкретна политичка или економска решења. И лист изразито близак конзервативцима, Франкфуртер алгемајне цајтунг пише да "коалиција ЦДУ/ЦСУ у предизборној кампањи није играла на карту одређеног програма, већ на једну једину особу: канцеларку Меркел".

Популарност канцеларке није доведена у питање, а њена партија је према мишљењу аналитичара профитирала од њеног личног угледа. Бирачи су по свему судећи проценили да су успеси владајуће коалиције у ствари лични успеси канцеларке.

Немачка има најмању стопу незапослености у Европи, солидан привредни раст и не баш превелике дугове. За већину Немаца је све то постигнуто без великих одрицања што је и придобило бираче. Они желе континуитет, стабилност и безбедност, а то им обећава Ангела Меркел.

Ови избори су у немачком комшилуку, као и у европским земљама захваћеним кризом били очекивани као „избори који одлучују о Европи". Многи очекују ублажавање трврдог става Берлина у решавању финансијске кризе и наметању мера штедње ако за кормилом буде „велика коалиција".

У Бундестаг, упркос прогнозама које нису искључивале ни такав исход, није успела да уђе странка противника евра, Алтернатива за Немачку (АфД). Али, освојивши 4,7 одсто гласова, ова ултраконзервативна странка која заговара повратак на немачку марку постигла је завидан успех, посебно када се има у виду да је основана у фебруару ове године.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара