Читај ми!

Најроби, талачка криза ближи се крају

Специјалци преузели контролу над тржним центром у Најробију. Верује се да се неки нападачи још крију. Тројица терориста убијена. Током тродневне опсаде, 62 особе убијене, 200 рањено.

23.35 - Тржни центар под контролом војске, али верује се да има још нападача који се крију, каже портпарол кенијске владе.

19.48 - Приведено најмање 10 осумњичених за напад у Најробију.

13.25 - Ослобођени су скоро сви таоци из тржног центра, а убијена су "двојица терориста", рекао кенијски министар унутрашњих послова.

12.20 - Неколико експлозија се чуло у тржном центру, очевидац рекао Ројтерсу. На телевизији слике кенијских трупа како утрчавају у центар. 

11.40 - Таоци које држе исламисти нису ослобођени, иако је војска саопштила да их је већину спасла, сазнаје АП.

10.05 - Суд у Хагу одобрио кенијском потпредседнику да се на недељу дана врати у земљу, како би помогао у решавању кризе. Оптужен је да је имао улогу у насиљу 2007. и 2008. године.

Тржни центар у Најробију, где је пре три дана почела драма када су га напали припадници исламске екстремистичке групе Ал Шабаб усмртивши више од 60 људи, под контролом је кенијских снага и сви таоци су вероватно ослобођени.

"Вестгејт је под нашом контролом", објавило је на Твитеру кенијско Министарство унутрашњих послова.

Министарство је саопштило да специјалне снаге још претражују све спратове тржног центра и да су, по свему судећи, сви таоци ослобођени.

Нешто раније, портпарол владе је рекао да се опасада тржног центра ближи крају и да се верује да су сви таоци евакуисани.

Портпарол Маноах Есипису је агенцији АФП рекао да се тродневна опсада, у којој су 62 особе убијене, а 200 рањено, ближи крају.

"Наше специјалне снаге су у згради и проверавају просторије. То је једна веома, веома велика зграда", рекао је Есипсу.

Есипису је додао да се верује да су сви таоци евакуисани и да тренутно специјалне снаге не наилазе на отпор.

Ипак, не искључује се могућност да у тржном центру има још нападача који се крију, навео је портпарол владе.

У акцији ослобађања убијена су тројица терориста, док је "њих неколико рањено".

У операцију су укључене и израелске снаге, као и британски и амерички агенти, пренео је Франс прес.

У међувремену, ватра, која је после више експлозија избила у тржном центру, је угашена, иако се из комплекса и даље вије густ дим.

Раније данас, припадници сомалске екстремистичке групе Ал Шабаб запретили су да ће убити таоце које држе у престижном тржном центру у Најробију и упозорили да њихова судбина није јасна, упркос ранијим изјавама да је "већина талаца спасена".

"Овластићемо муџахедине у згради да предузму акцију против заробљеника, онолико колико буду били притиснути (акцијом кенијске војске). Говоримо хришћанима који нападају муџахедине да имају милости за своје заробљенике, који ће сносити терет било какве силе усмерене против муџахедина", упозорио је Али Мохамуд Раџе у саопштењу објављеном на исламском сајту, пренела је агенција АФП.

Припадници сомалске екстремистичке групе повезане са терористичком организацијом Ал Каида тврде да су у контакту са својим борцима унутар тржног центра, и додају да се њихови људи боре са кенијским и израелским специјалним снагама.

Војска је јуче саопштила да је заузела већи део тржног центра, и да је већина талаца безбедна.

Десетак наоружаних нападача групе Ал Шабаб држе непознати број талаца, пошто су, у суботу, умарширали у пространи четвороспратни комплекс. Тада су запуцали из аутоматског оружја по запрепашћеним купцима и бацали бомбе.

Опсада тржног центра Вестгејт мол, у Вестленду у Најробију, ушла је данас у трећи дан, где је дошло до рафалне паљба у зору, која је потрајала 10 до 15 минута, и била је праћена са три јаке експлозије, навео је извештач АФП-а.

Велики војни напад на тржни центар започео је, у недељу, непосредно пре заласка сунца, уз помоћ хеликоптера из ваздуха који је летео изнад крова тржног комплекса, пошто се гласна експлозија зачула много јача од било које претходне експлозије граната или топовске паљбе, додаје АП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара