Читај ми!

Немачки избор(и): Меркелова убедљиво

Конзервативна партија Ангеле Меркел однела 41,7 одсто гласова на изборима за немачки Бундестаг. У парламент улазе социјалдемократе, Левица и Зелени. Либерали Гвида Вестервелеа нису прешли цензус од пет одсто.

01.10 - Упркос најбољем резултату у последње 23 године, ЦДУ највероватније, неће успети да обезбеди апсолутну већину и Меркелову чекају тешки преговори о формирању коалиционе владе, пише Шпигл. 

22.00 - Ангела Меркел каже да неће покушати да формира мањинску владу, већ ће, ако не буде имала апсолутну већину, направити нову коалицију.

20.00 - Према пројекцијама, коалиција ЦДУ/ЦСУ би могла да освоји и апсолутну већину, уколико "Алтернатива за Немачку" не пређе цензус, јавља Франкфуртер алгемајне цајтунг.

18.50 - Ангела Меркел: Резултат је одличан, али још је рано говорити о коалицији.

Коалиција око Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел однела је убедљиво највише гласова на парламентарним изборима у Немачкој - 41,7 одсто, показују излазне анкете немачке Телевизије АРД.

Упркос тако убедљивој победи, Меркелова би могла да има великих проблема да обезбеди већину, јер досадашњи коалициони партнер - либерали шефа дипломатије Гвида Вестервела (ФДП) - нису прешли цензус. Према првим незваничним резултатима они су освојили 4,7 одсто гласова.

Социјалдемократска странка (СПД) је освојила 25,6 одсто, Зелени 8,4 одсто, а Левица 8,5 одсто.

Евроскептична "Алтернатива за Немачку", која се залаже за укидање евра и повратак немачке марке, није успела да уђе у Бундестаг, као ни Пиратска партија (2,2 одсто).

Међутим, процењује се да постоји могућност  да "Алтернатива" после комплетне обраде материјала уђе у Бундестаг, с обзиром на то да је однела 4,8 одсто гласова.

Према другачијим пројекцијама (Франкфуртер алгемајне цајтунг), коалиција ЦДУ/ЦСУ би могла да освоји и апсолутну већину, уколико "Алтернатива за Немачку" не пређе цензус.  

Након прелиминарних резултата, Ангела Меркел је обећала грађанима "четири боље године за Немачку", али и додала да је прерано говорити о великој коалицији.

Меркелова је победу своје странке оценила као одличан резултат и захвалила партији, гласачима и супругу, али је рекла да је прерано дискутовати о коалиционим опцијама док не буду објављени коначни резултати.

"Још је рано говорити о томе какву ћемо владу имати и о томе ћемо разговарати сутра, када будемо знали званичне резултате, рекла је Ангела Меркел.

У првом обраћању, кандидат СПД за канцелара Пер Штајнбрик рекао је да је сада лопта у дворишту Ангеле Меркел да формира нову владу.

Избори за 18. сазив Бундестага завршени су у 18 сати, када је затворено 80.000 бирачких места широм Немачке.

Гласало се у 299 изборних округа, а учествовале су 34 партије.

На изборима за 18. сазив Бундестага право гласа имало је 61,8 милиона грађана. Међу бирачима је било и 5,8 милиона досељеника, од чега пола милиона оних који гласају први пут. Коначни резултати очекују се после поноћи.

Ангела Меркел - од ученице Хелмута Кола до трећег мандата

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која ће судећи по прелиминарним резултатима данашњих парламентарних избора највероватније остати на тој функцији и наредне четири године.

Доктор физике, удата у другом браку за професора квантне хемије Јоахима Зауера, успешно влада Немачком, али, како многи тврде и Европском унијом, већ два мандата и то углавном технократски и без емоција.

Аналитичари оцењују да је део тајне њеног успеха, заправо, у радозналости људи.

Прича о животу Меркелове се ''сервира у малим залогајима'', говорило се у ''врућој фази'' изборне кампање у којој су она и њен ''изазивач'' Пер Штајнбрик, конзервативац међу социјалдемократама "укрштали копља'' о питањима незапослености, помоћи Грчкој, америчкој шпијунској афери, Сирији, порезима и запошљавању, избегавајући притом, и једно и друго, тему проширења ЕУ, која је непопуларна међу Немцима.

Немци је тако често зову "мамом" због, како наводи Би-Би-Си, слике у јавности о Меркеловој, према којој се она сматра мајком нације.

До своје 36. године није имала никакве везе са политиком, али је 1989. године учествовала у демократском преврату, рушењу Берлинског зида и Уједињењу Немачке.

После пада Берлинског зида и првих демократских избора, Меркелова постаје портпарол владе.

Придружила се Хришћанско-демократској унији два месеца пре Уједињења Немачке, а три месеца касније постала је министарка омладине у Влади канцелара Хелмута Кола.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара