Читај ми!

Швајцарска за војну обавезу

Становници Швајцарске одбацили су предлог пацифистичке Групе за Швајцарску без армије о укидању обавезног војног рока.

Швајцарци су се данас у великом броју одазвали гласању о укидању војне обавезе, а 73,2 одсто бирача изјаснило се против тог предлога.

На федералном нивоу 73,2 одсто гласача рекло је "не" иницијативи Групе за Швајцарску без Војске, коју чине социјалисти, феминисткиње и група за заштиту природне средине, а која је захтевала да се обавезно служење војног рока замени добровољним, или мањом професионалном војском.

Све велике партије и влада биле су против те иницијативе, осим Социјалистичке странке, а и оба Дома парламента гласала су против тог предлога.

Група је предлагала да се укине редак у свету модел формирања војске по полицијском принципу, када командне дужности заузимају официри за које војна служба није главна професија, а да се Оружане снаге Конфедерације преведу на добровољни или професионални основ.

Организација у којој су претежно социјалисти, "зелени" и феминисткиње, указује да је општа војна обавеза за земље Европе превазиђена и није чудно да је, осим у Швајцарској, задржана у девет европских земаља - Аустрији, Грчкој, Данској, Кипру, Норвешкој, Финској, Русији,  Белорусији и Украјини.

Истовремено, швајцарски пацифисти тврде да је превише трошка за мирољубиву земљу која поштује принцип неутралности са 7,7 милиона становника одржавати војску од 150.000 људи.

Министар одбране Улрих Маурер је уочи референдума рекао да би "укидање војне службе прекинуло природну везу која уједињује народ и војску".

Војним обвезницима сматрају се сви мушкарци узраста од 20 до 50 година, који су дужни да око пет месеци проведу у школи за регруте, после чега постају резервистри и редовно морају да се враћају на тронедељне вежбе.

Укупно, сваки регрут треба да одслужи око 300 дана, у шта спада и основна обука, као и служење од по две недеље на сваке две године.

У време вежби, војници и официри добијају плату, од којих 80 одсто држава рефундира њиховим компанијама.

У буџету је за финансирање војске издвојено приближно пет милијарди швајцарских франака или 5,5 милијарди долара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара