Читај ми!

Јеремић: Стратегија развоја највећи допринос

Под председавањем Србије у УН положени темељи нове развојне стратегије за 21. век и то је најважнија ствар коју смо постигли за протклих годину дана, каже Вук Јеремић за РТС. Јеремић ће бити независни посланик у Скупштини Србије и планира да у Београду оснује институт који би се бавио стратегијом развоја у 21. веку.

Председнику Генералне скупштине Уједињених нација Вуку Јеремићу завршава се једногодишњи мандат на тој функцији. У опроштајном говору на затварању 67. заседања Генералне скупштине, Јеремић је подсетио на домете српског председавања, које тамошњи амбасадори оцењују енергичним и значајним за углед Србије у међународној арени.

"Мислим да овде влада прилично неподељено мишљење да је 67. заседање Генералне скупштине УН било изузетно динамично, занимљиво, а верујем да у том смислу треба издовојити историјски међународни споразум о трговини оружјем који је по први пут у историји регулисао међународну трговину оружјем", рекао је Јеремић за РТС.

Јеремић је нагласио и да је, након 65 година чекања, Палестина добила столицу у Уједињеним нацијама, под председавањем Србије, као и да је усвојен систем консултација између Г 20, групе економски најмоћнијих земаља света и Генералне скупштине УН.

"Оно што мислим да је најважније, под председавањем Србије у Уједињеним нацијама положени су темељи нове развојне стратегије за 21. век, стратегије одрживог развоја која у 21. веку неће имати само економску компоненту, већ и социјалну, као и компоненту очувања животне средине. Рекао бих да је то најважнија ствар коју смо постигли за ових годину дана", рекао је Јеремић.

На питање да ли је у овој години било места за представљање Србије и лобирање за нашу земљу, Јеремић је рекао да је било доста прилика за побољшање имиџа Србије.

"Двадесет година након што смо били искључени из ове организације, добили смо поверење већине света да је предводимо. То нас је учинило веома видљивим, дало нам је могућност да говоримо са највише светске позорнице о стварима које су од великог интереса за земљу", рекао је Јеремић.

Он је подсетио да је и председник Србије Томислав Николић говорио о ставовима Србије о Хашком трибуналу пред препуном салом УН.

"Имали смо запажен концерт хора "Вива вокс", испред свих спортиста света говорио је Новак Ђоковић. Његова светост патријарх Иринеј говорио је на једној великој културној дебати, у име хришћана, био је ту и нови министар кулутре Иван Тасовац међу најутицајнијим светским чиниоцима из простора културе", рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао и да је током председавања Србије одржан велики број састанка са светским лидерима, председницима, премијерима, бизнисменима из најмоћнијих земаља.

"На сваком месту и на сваком том састанку говорили смо о Србији. Многе смо задужили у УН и мислим да ће то бити прилика да сутра искористимо те контакте и имиџ који смо успели да представимо, који у последњих 20 година није био представљен у најбољем светлу", нагласио је Јеремић.

Говорећи о томе чиме ће се бавити по завршетку мандата, Јеремић је рекао да ће у парламенту Србије бити независни посланик.

"Оно чему бих највише желео да се посветим у времену пред нама јесте питање одрживог развоја. Дакле, стратегији одрживог развоја за нашу земљу, наш део света, то је ствар којом се српско председавање бавило током овог заседања", рекао је Јеремић.

Он је рекао и да би волео да у Београду оснује институт уз подршку Универзитета Колумбија и свог бившег ментора са Харварда Џефрија Сакса.

"То би била прва академска институција у том делу света која би се бавила новом, модерном, развојном стратегијом за 21. век", објаснио је Јеремић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво