Читај ми!

Русија, јуриш на Северни пол

Ратна морнарица Русије поново присутна у близини Северног пола. Група ратних бродова Северне флоте већ спроводи задатке у архипелагу северно од обале Сибира. Владимир Путин рекао да је Русија потврдила своје право на област Арктика која је богата енергијом.

Русија ће обновити своје присуство на Арктику и планира да формира базу за патролирање пловним путем у Северном леденом океану, најавио је руски председник Владимир Путин.

Путин је рекао да је 10 бродова стигло на Новосибирска острва у Арктичком мору пошто је Русија потврдила своја права на област где постоје огромни извор енергије, који постају све доступнији како се повлачи лед, пренела је агенција АФП.

Путин је најавио да ће обновити војну базу на Новосибирским острвима, на истоку Арктика која је напуштена почетком 90-их година прошлог века.

"Наше снаге су (област) напустиле 1993, али ово је веома важна тачка у Северном Арктику. Русија жели да осигура безбедност и потпуно искористити сврху на рути у Северном мору, како би Русија ефикасно контролисала тај део своје територије", рекао је Путин током видео-конференције са званичницима руског министарства одбране.

Русија планира да истражи поморски пут који води од Атлантског океана до Пацифика, као канал за испоруке нафте и гаса тржиштима у Азији, наводи АФП.

Руски медији додају да ће ова "поларна пречица", којом се може путовати током летњих месеци захваљујући климатским променама и топљењу глечера, омогућити да се пловидба скрати за 12 до 15 дана у односу на уобичајене трговачке руте кроз Суецки канал.

Из руског министарста одбране су навели да група ратних бродова Северне флоте већ спроводи задатке у архипелагу северно од обале Сибира и најавили да ће Русија обновити своје војно присуство тамо и да планира да тамо изгради аеродром.

"Обновићемо у потпуности 'поларну авијацију' и њену инфраструктуру", рекао је први заменик министра одбране Аркадиј Бакхи.

Та група Ратне морнарице, у којој је и тешка ракетна крстарица на нуклеарни погон "Петар Велики", распоређена је дуж међународног Северног пловног пута и у суседној зони Северног пола, рекао је Бакхин новинарима.

Група ће обновити и одржавати тамошњи аеродром који може целе године да прима војне теретне авионе Ан-72 и Ан-74.

Како је додао, Русија планира и да ускоро размести још неколико група Ратне морнарице код арктичких острва Новаја Земља и Франц Јозеф.

Русија је чланица Арктичког савета који чини осам земаља чија је територија у непосредном суседству Северног пола.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво