Читај ми!

Масакр у Вашингтону, убијен нападач

У пуцњави у команди Морнарице САД у Вашингтону 13 погинулих, међу којима је и нападач, саопштила полиција. АП преноси да има десеторо рањених. ФБИ саопштио да Арон Алексис није имао саучесника. Барак Обама назвао напад "кукавичким". Због напада била закључана зграда Конгреса, тако да Сенат није заседао.

4.45 - Федерални истражни биро саопштио да је Арон Алексис напад извео сам, па је потрага за евентуалним помагачем завршена.

22.25 - Најновији биланс пуцњаве 13 мртвих, укључујући и нападача. Арон Алексис (34) који је убио 12 људи, служио у резервном саставу Морнарице САД од 2007. до 2011. године.

21.58 - Један од двојице осумњичених нападача није умешан у пуцњаву, док се за другим и даље трага.

21.20 - Погинули нападач идентификован као Арон Алексис из Тексаса. Нема назнака да је у питању терористички напад. Запосленима у Конгресу САД забрањено да напуштају зграду.

20.15 - Полиција саопштила да је погинуло 12 особа, као и да нису познати мотиви напада у команди Морнарице САД.

18.33 - Власти Вашингтона саопштиле да има четворо рањених и више мртвих. Један нападач је убијен, а за двојицом, црнцем и белцем у одећи налик војничкој, и даље се трага. 

17.45 - Ен-Би-Си јавља да има најмање четворо мртвих и седморо рањених у пуцњави. Двојица нападача "оборена", није познато да ли су ухапшени или убијени.

17.35 - У болници у Вашингтону троје рањених у критичном стању, преноси Ројтерс.

16.48 - Један нападач ухапшен и рањен, преноси Ен-Би-Си.

16.40 - Три нападача, један у војној униформи, јавља Ројтерс, позивајући се на полицијске изворе.

16.23 - Нападач опкољен у суседној згради. Обустављени сви летови са аеродрома "Роналд Реган".

16.05 - Полиција саопштила да је у току потера за убицом.

Најмање 13 мртвих у пуцњави испред седишта и у згради команде америчке Морнарице у Вашингтону, саопштили су званичници. Међу убијенима и нападач. Због напада у Вашингтону велике мере безбедности, а Сенат је одложио заседање планирано за понедељак.

Најновији биланс напада у команди Морнарице САД у Вашингтону је 13 погинулих и више рањених, саопштили су званичници и нагласили да се не ради о терористичком акту.

Међу погинулима су војници и цивили запослени у америчкој морнарици, најмање један полицајац, као и нападач који је настрадао у окршају са полицијом. Агенција АП јавља да је рањених десеторо.

Троје рањених, двоје цивила и један полицајац, налазе се у критичном стању, али имају добре изгледе да преживе, наводе болнички извори.

Убијени нападач је идентификован као Арон Алексис (34), који је некада живео у граду Форт Ворт у држави Тексас. У периоду од маја 2007. до јануара 2011. године служио је у резервном саставу Морнарице САД и био задужен за логистику.

Медији претпостављају да је Алексис због тога имао пропусница и ушао у велики војни комплекс који је удаљен километар и по од Конреса и око пет километара од Беле куће.

Отпуштен је из службе после "серије кршења правила у понашању", преноси Ројтерс.

Полиција трага за још једним нападачем, и реч је о црнцу старом од 45 до 50 година, у униформи маслинасте боје, који је наоружан пушком.

Раније је саопштено да је био осумњичен и белац са сачмарицом у униформу "каки" боје, али су медији пренели да је утврђено да он нема везе са нападом.

До пуцњаве је дошло јутрос око 8.20 по америчком времену. Си-Ен-Ен је јавио да је један нападач носио полуаутоматску пушку АР-15 (цивилну верзију М-16).

Како јавља дописник РТС-а, Алексис је ушао у комплекс у 8.18 и убрзо се попео на четврти спрат кантине и почео да пуца на људе који су се налазили на првом спрату.

Убрзо су стигле и снаге реда, које су око девет часова по локалном времену успеле да савладају нападача, али је тек два сата касније потврђено да је нападач неутралисан.

Комплекс у којем се догодио напад је један од најбоље обезбеђених, а у њему живи и ради и командант америчке ратне морнарице.

У Команди Морнарице САД у којој се догодио напад иначе ради око 3.000 људи.

Из предострожности је на више од два сата била закључана зграда америчког Конгреса, тако да је запосленима било забрањено да излазе из објекта, у који нико није могао ни да уђе, а одложено је и заседање Сената.

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама изразио је жаљење због још једне "масовне пуцњаве" у којој су, како је истакао, америчким патриотама одузети животи. 

Обраћајући се нацији после пуцњаве у згради Команде Морнарице, Обама је обећао да ће "сви који су извели тај кукавички напад сносити одговорност".

Према његовим речима, у пуцњави је погођено више људи, од који су неки смртно рањени.

"Жртве тог кукавичког напада су "храбри Американци", који су знали с каквим се ризицима суочавају када службују у иностранству, али нису очекивали овакво "незамисливо насиље" у својој кући", рекао је Обама.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво