Сирија, хришћани под опсадом

Џихадисти под претњом оружјем терају хришћане да се преобрате на ислам. Древни град Малула под сталном опсадом радикалних исламиста. Стотине људи на сахрани тројице припадника локалне хришћанске милиције. Почели преговори о новој резолуцији УН.

22.50 - Лош почетак преговора у Њујорку. После дана одлагања, прва рунда преговора о новој резолуцији о Сирији трајала свега 35 минута пре него што су амбасадори САД, Британије и Француске без коментара напустили зграду руске мисије при УН, рекао је за РТС западни дипломата у УН. Следећу рунду, највероватније, водиће Лавров и Кери у четвртак у Женеви. 

22.00 - У ваздушном нападу Асадових снага на пољску болницу недалеко од Алепа погинуло 11 људи, навела Сиријска опсерваторија за људска права.

18.00 - Руски званичници предали Американцима план о стављању сиријског хемијског наоружања под међународну контролу. 

17.20 - Србија осуђује употребу хемијског оружја у Сирији, ако је ње било, рекао премијер Ивица Дачић и додао да би требало сачекати извештај УН и искористити прилику да се дође до мирног решења.

16.42 - Русија предала Савету безбедности УН доказе о употреби хемијског оружја у Сирији. "Верујемо да то оружје нема само сиријска влада... Сумњамо да су га у неколико наварата користили устаници", рекао шеф спољнополитичког комитета Думе Алексеј Пушков.

Најпознатији хришћански град у Сирији, Малула, у којем живи око 5.000 становника, данима је под опсадом радикалних исламиста, који упадају у насеља у под претњом смрти преобраћују локално становништво на ислам.

Развој догађаја у овом месту један је од кључних аргумената због којих амерички председник Барак Обама има озбиљне проблеме да убеди Конгрес да подржи његов, сада већ прилично замрзнут план за бомбардовање Сирије.

Суштински, како наводи Франс прес, побуњеници из покрета Ал Нусра упали су у делове овог града, назвали локалне хришћане "крсташима" и неке од њих натерали да пређу у ислам. У сукобима су убијена и тројица припадника локалне хришћанске милиције.

Становници Малуке говоре арамејски, језик којим је говорио и Исус, што се претворило у праву ноћну мору за представнике Обамине администрације, који већ данима покушавају да "продају" своју верзију решења сиријске кризе прилично непријатељски расположеном Конгресу.

Сведоци догађаја у овом градићу наводе да су борци покрета Ал Нусра уперили пиштољ у главу једном од хришћана и рекли му да "пређе на ислам или умре". Пошто су га натерали да понавља "Алаху екбар", прогласили су га једним од њих.

Почели преговори о резолуцији УН

Осетљиви преговори о даљим потезима међународне заједнице према сиријској кризи почели су свега дан пошто је Обама замолио Конгрес да "мало сачека" како би се представници великих сила договорили за след наредних потеза.

Како се чини, притисак на Дамаск је мало "олабавио" пошто је Русија успела да убеди Башара ел Асада да стави хемијско наоружање под међународну контролу, али су проблеми настали пошто Запад и Русија не могу да пронађу заједнички језик око формулације будуће резолуције Савета безбедности УН.

Америка, Француска и Британија инсистирају да резолуција буде обавезујућа и да казна за непоштовање буде "драстична", што је Русија одмах одбацила, па су стране почеле тешке преговоре.

Уочи специјалног дводневног састанка шефова руске и америчке дипломатије, који почиње сутра у Женеви, Сергеј Лавров и Џон Кери разговарали су телефоном о Сирији.

Како наводи Министарство иностраних послова Русије, телефонски разговор је одржан на иницијативу Керија а руски министар и амерички државни секретар "наставили су разматрање ситуације око Сирије, којој ће бити посвећен њихов специјални сусрет у Женеви".

Џон Кери би сутра у Женеви требало да разговара и са изаслаником УН и Арапске лиге Лахдаром Брахимијем, рекла је портпаролка Стејт департмента, али је навела да јој није познато да је планиран тројни састанак Керија, Лаврова и Брахимија.

Генерални секретар УН Бан Кимун снажно је поздравио америчко-руске разговоре, за које се нада да ће довести до сагласности у дубоко подељеном Савету безбедности УН по питању обезбеђења и уништења сиријског хемијског оружја.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво