Читај ми!

Корејско полуострво, улазак у мирније воде

Индустријска зона Кесонг, која се налази на граници Северне и Јужне Кореје, започеће пробни рад следећег понедељка, након пет месеци блокаде. Пјонгјанг и Сеул за овај месец планирају и уједињавање породица раздвојених Корејским ратом, а прошле седмице су обновили "врућу линију" између пограничних војних јединица.

Северна и Јужна Кореја су одлучиле да обнове рад заједничке индустријске зоне Кесонг, која се налази на територији Севера и која не ради од априла, откако ју је Пјонгјанг затворио уз бујицу претњи Сеулу и његовом савезнику, САД.

Ово је нови знак смањивања тензија између два ривала, које су на пролеће биле на врхунцу када су Уједињене нације два пута заоштравале санкције Северној Кореји због тестирања ракетне технологије и нуклеарног оружја.

Пјонгјанг је на то одговорио веома ратоборном реториком, претњама "светим" нуклеарним ратом Сеулу и Вашингтону, и затварањем Кесонга.

Јужнокорејско министарство за уједињење је саопштило да ће индустријска зона Кесонг, која се налази одмах до тешко утврђене границе Севера и Југа, почети пробни рад следећег понедељка, док ће стално пословање кренути у неком тренутку после тога.

Јужнокорејске компаније које буду пословале у Кесонгу биће ослобођене плаћања пореза за овогодишње пословање у тој зони.

Две Кореје такође за овај месец планирају уједињавање породица раздвојених Корејским ратом, а прошле седмице су обновиле "врућу линију" између пограничних војних јединица.

Споразум о Кесонгу је објављен након што су се прошлог месеца, после седам рунди преговора - од којих се једна завршила тучом између преговарача - Пјонгјанг и Сеул договорили да раде на отварању индустријске зоне.

Кесонг је био последњи симбол сарадње двају Кореја пре но што је Пјонгјанг одлучио да повуче својих 53.000 радника и затвори зону.

Ова зона је функционисала тако што је Јужна Кореја давала менаџере и знање, а Северна Кореја радну снагу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво