Читај ми!

Дебата у УН о улози агенција за кредитни рејтинг

Уједињене Нације треба да имају значајнију улогу у стварању основа за објективну и поуздану оцену улоге међународног система кредитних рејтинга, рекао председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је, у дебати у Њујорку, да би светска организација требало да има значајнију улогу у стварању основа за објективну и поуздану оцену улоге међународног система кредитних рејтинга, преноси Танјуг.

Отварајући скуп на тематској дебати о "Улози агенција за кредитни рејтинг у међународном финансијском систему" Јеремић је истакао да се о томе по први пут дебатује у Уједињеним нацијама.

"Потребно је да се изврши објективан преглед будуће улоге агенција у глобалном финансијском систему", рекао је Јеремић.

Он је рекао и да је одбор за финансијску стабилност, иначе водеће међународно тело централних банака и финансијских званичника, предложило више мера, укључујући и оне којима се смањује регулаторно ослањање на рејтинге које предложе агенције.

Према речима председника генералне скупштине УН, садашњи статус кво је тешко одржив и потребно је разговарати о томе како да се ублаже потенцијалне консеквенце могућих грешака агенција у будућности.

Јеремић је запитао како садашњи систем кредитних рејтинга утиче на земље у развоју, од којих многе чак ни немају изграђене кредитне рејтинге.

Он је подсетио да, према закључцима самита Рио +20, политике усмерене на јачање економског раста треба да буду интегрисане кроз две димензије одрживог развоја. То су друштвена и еколошка димензија.

"Политика и акције које ће спроводити агенције за кредитни рејтинг могле би имати кључни утицај на мандат Генералне скупштине да конценптуализује универзалну транзицију ка одрживом развоју", закључио је Јеремић.

Скупу су присуствовали председник "Фич Рејтингса" Пол Тејлор, његов колега из "Стандард и Пурса" Даглас Питерсон, извршни директор "Бејн Кепитала" Стивен Паљука, заменик генералног секретара ОЕЦД Ив Летерм, председник "Еуро Воркинг Групе" Савета ЕУ Томас Визер, Кевин Булер из "Мекензија", као и председник јапанске Агенције за кредитни рејтинг Макото Уцуми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво