Вођа Муслиманске браће негира терор

Власти у Египту покушавају да преокрену политичку кризу у безбедносни проблем, изјавио у видео поруци вођа Муслиманске браће Мухамед ел Белгати негирајући да његова група спроводи терор. Белгати се већ неколико недеља налази у бекству, а Мурсијеве присталице планирају велике протесте у петак.

Вођа Муслиманске браће Мухамед ел Белтаги, који се налази у бекству, у видео поруци је одбацио оптужбе египатских власти да његова група спроводи терор.

Белтаги је навео да власти покушавају да политичку кризу преокрену у безбедносни проблем, тако што његову групу оптужују да организује терористичку кампању, пренео је АФП.

Обратио се преко телевизијске станице Мубашер Миср, огранка Ал-Џазире, у тренутку кад Муслиманска браћа планирају нове демонстрације.

Вође Муслиманске браће нижег ранга налазе се у затворима, а њиховни масовни протести сведени су на окупљања по неколико стотина људи, навела је француска агенција.

Белтаги се крије од власти скоро три седмице, а оне га оптужују за изазивање насиља.

Египатски медији, скоро јединствени у ставу против Муслиманске браће, након што су затворене исламистичке ТВ станице, обрачунавање власти са демонстрантима називају "ратом против терора", подсетио је АФП.

Белтаги се налази у бекству откако су власти сурово прекинуле протесте присталица председника Мухамеда Мурсија, свгрнутог 3. јула у војном удару. У обрачунавању са демонстрантима, погинуло је неколио стотина људи, међу њима и Белгатијева кћерка.

Мурсијеве присталице су, као контрамеру, нападале полицијске станице, владине зграде и џамије. Ухапшено су стотине вођа Муслиманске браће и присталица Мурсија, од којих су многи отпужени да су организовали насиље.

Мурсијеве присталице планирају велике скупове за петак, на којима ће и даље тражити да се Мурси врати на председничку дужност, да се врати нови устав који је укинут, и да се вође војног удара изведу пред суд.

Прошле недеље, на протестима у Египту изашао је изузетно мали број људи. Исламистичке групе које су у савезништву са Муслиманском браћом предложиле су примирје између прелазне владе и Морсијевих присталица, с тиме да се власти не обрачунавају са демонстрантима и прекину медијску кампању. Заузврат ће бити обустављени улични протести, подсетио је АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије