Читај ми!

Куба одбила Сноудена?

Амерички обавештајац Сноуден задржао се у транзитној зони аеродрома "Шереметјево" скоро месец и по дана јер званична Хавана није допустила да долети из Русије. Куба не жели да угрози односе са САД.

Разлог зашто се одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден задржао у транзитној зони московског аеродрома "Шереметјево" скоро месец и по дана је то што је званична Хавана саопштила да му неће допустити да из Русије долети на Кубу, објавио је руски лист "Комерсант".

Тај лист пише да је Сноуден, кога САД траже због откривања података о тајном америчком програму надзора, планирао да одлети за Хавану са "Шереметјева" дан након што је, 23. јуна, стигао из Хонг Конга, пренео је Ројтерс.

Упркос томе што је имао резервисано место на том лету, Сноуден, који је после готово шест недеља на московском аеродрому на крају добио привремени азил у Русији у трајању од једне године, није се укрцао на тај авион.

Лист "Комерсант", цитирајући извор близак америчком Стејт Дипартменту, наводи да је разлог зашто је Сноуден пропустио лет - то што је Куба у последњем моменту наложила да бившем сараднику америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) не буде дозвољено да се укрца на авион руског "Аерофлота".

Званична Хавана предомислила се у вези прихватања Сноудена због притиска Сједињених Америчких Држава, које желе да му суде по оптужбама за шпијунажу.

Да је Куба допустила да Сноуден слети на њену територију, то би погоршало односе те земље са САД, наводи Ројтерс и подсећа да се исто догодило и са односима САД и Русије, која је Сноудену одобрила привремени азил.

Након одобреног азила, амерички председник Барак Обама одложио је састанак са руским колегом Владимиром Путином, који је био планиран за септембар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара