Читај ми!

Асад упозорава САД

План САД за војну интервенцију у Сирији је осуђен на пропаст, оценио Башар ел Асад у интервјуу за руски "Известији". Америка никада није постигла циљеве због којих је покретала ратове, каже Асад. Москва забринута због америчких претњи. Инспектори УН почињу истрагу о наводној употреби хемијског оружја.

Председник Сирије Башар eл Асад је "бесмислицом" назвао тврдње Запада да је његов режим прошле недеље извео хемијски напад на побуњенике, и у интервјуу за руски дневник Известија упозорио САД да је план за војну интервенцију у Сирији осуђен на "пропаст".

"Изјаве политичара у САД и на Западу вређају здрав разум и показују презир према мишљењу њихових народа", рекао је Асад и истакао да је бесмислено најпре прогласити кривицу, а затим прикупљати доказе.

Сиријски председник је у интервјуу за руски лист упозорио САД да ће у евентуалној војној операцији у Сирији доживети неуспех као и у свим претходним ратовима које су покренули, почев од Вијетнама.

"Америка је водила неколико ратова и никада није постигла циљеве због којих су ти ратови проглашени", рекао је сиријски председник.

"Она није била у стању да убеди народе у праведност тих ратова, нити да тим земљама наметне своју идеологију", рекао је Асад.

"Неке западне лидере" је оптужио да "не знају историју и не уче лекције".

"Да ли су научили лекцију из последњих 50 година? Требало би да проуче документацију својих претходника који су изгубили све ратове почев од Вијетнама до данашњег дана", рекао је Асад, алудирајући на америчку владу.

"Зар они не схватају да су сви ти ратови донели само пропаст и нестабилност на Блиском Истоку и у другим деловима света?", упитао је сиријски председник.

Асад је рекао да се у Сирији бори "против терориста" и упозорио Запад да "тероризам није карта која се једном одигра и онда заборави".

"Не можете бити за тероризам у Сирији, а против тероризма у Малију, не може се подржавати тероризам у Чеченији, а у Авганистану се борити против њега", рекао је Асад и поручио да нико неће успети да Сирију "претвари у марионету Запада".

Москва забринута због изјава из САД 

Државни секретар САД Џон Кери је у недељу телефонирао генералном секретару УН и својим колегама у Великој Британији, Француској, Канади и Русији да би им рекао да је "веома мало сумње" у то да је сиријска власт употребила хемијско оружје код Дамаска у среду, 21. августа.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је, међутим, Керију поручио да су изјаве званичника САД последњих дана да је америчка војска спремна да се умеша у конфликт у Сирији у Москви изазвале дубоку забринутост.

Последње изјаве остављају и утисак да поједини кругови у САД отворено покушавају да подрију заједничке америчко-руске напоре да се организује међународна конференција о мирном решењу за Сирију, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

"Посебну недоумицу изазивају позивања одређених представника америчке администрације на наводну 'доказаност' да је Влада Сирије умешана у прошлонедељни инцидент у Источној Гути, где се претпоставља да је употребљено хемијско оружје", наводи се у саопштењу.

Русија позива САД да се уздржи од притисака силом на Дамаск, да не пада на провокације и да сарађује у стварању услова за мисију УН да испита употребу хемијског оружја у Сирији, саопштио је руски МИП.

Лаворов је свом саговорнику рекао да је независна и објективна истрага важна и због тога што је све више сведочења да су у Источној Гути хемијско оружје употребили побуњеници са циљем да за употребу хемијског оружја буде оптужен Дамаск.

Русија такође упозорава да би последице војне интервенције биле крајње опасне за цео регион Блиског истока и Северне Афирке.

Према саопштењу руског министарства Џон Кери је обећао да ће пажљиво проучити аргументе Русије.

Стручњаци УН данас треба да почну истрагу на месту наводног хемијског напада, док западне земље, које разматрају војну опцију, сматрају да им је Асад то одобрио прекасно, тек пошто је уништио или сакрио доказе.

На основу извештаја лекара, опозициона сиријска Опсерваторија за људска права тврди да је више од 300 људи умрло од отровног гаса, међу којима десетине побуњеника.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара