Читај ми!

Руски бомбардери изнад Јапана?

Јапанско министарство одбране саопштило да су два руска авиона Ту-95 ушла на два минута у ваздушни простор Јапана изнад острва Окиношима. Русија негира повреду ваздушног простора.

Министарство одбране Јапана је саопштило да су два руска бомбардера накратко ушла у ваздушни простор Јапана. Међутим, Русија негира повреду ваздушног простора.

Према речима портпарола, два руска авиона бомбардера Ту-95 ушла су на два минута у ваздушни простор Јапана изнад острва Окиношима.

"Четири ловца Ф-2 одбрамбених ваздушних снага полетела су у њиховом правцу", објаснио је тај јапански званичник.

Јапанско министарство спољних послова саопштило је да је упутило званичан протест руској амбасади у Токију.

Међутим, Русија је демантовала информацију о нарушавању јапанског ваздушног простора.

Два руска стратешка бомбардера су летела изнад међународних вода у Јапанском мору и Тихом океану, навело је руско министарство одбране у саопштењу које преноси РИА Новости.

"Према снимцима лета из авиона, није нарушена ниједна државна граница", навело је министарство, додајући да су бомбардери јапанског ваздухопловства пратили руске бомбардере током читавог лета изнад међународних вода.

Москва и Токио споре се око Курилских острва која је Совјетски Савез припојио 18. августа 1945. године, три дана по објави јапанске капитулације.

Руси та острва зову Јужним Курилима, а Јапан Северним територијама.

Совјетски лидер Никита Хрушчов нудио је Јапанцима два острва, али су они инсистирали на сва четири.  За Русију та острва имају вишеструки значај због руских подморница и бродова. Подручје је јако богато рибом. На острвима живи око 17.000 људи.

Русија и Јапан нису потписали мировни уговор после Другог светског рата управо због Курила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара