Читај ми!

Суђење кинеском "Црвеном принцу"

Почело суђење бившем члану Политбироа Комунистичке партије Кине Бо Силају. Бо одбацује оптужбе да је примио више од милион кинеских јуана од бизнисмена Танга Сијаолина и тврди да му је признање изнуђено.

Бивши члан Политбироа Комунистичке партије Кине Бо Силај је на почетку суђења за корупцију и злоупотребу службеног положаја негирао да је примао мито.

Бо је пред судом у граду Ђинану рекао да није тачно да је примио више од милион кинеских јуана (122.000 евра) од бизнисмена Танга Сијаолина. 

Потврдио је да је раније пред дисциплинском комисијом партије признао да је био корумпиран, али је нагласио да је то учинио "под притиском", наводи се на блогу Кривичног суда.

Бо је Танга Сијаолина назвао "лажљивцем".

"Он (Танг Сијаолин) само покушава да добије смањење казне. Зато гризе као бесан пас", рекао је Бо.

Према наводима тужилаштва, Бо је као званичник партије злоупотребио положај како би остварио профит, примио значајне суме новца и некретнине и проневерио државни новац.

Оптужен је да је заједно са својом супругом Гу Каилај и њиховим сином Бо Гуагуом примио 21,79 милиона јуана (2,67 милиона евра) од Танга Сијаолина и још једног бизнисмена.

За сада се не зна колико ће трајати суђење, али аналитичари очекују да ће бити кратко, дан или два.

Централни комитет Комунистичке партије Кине је у новембру 2012. године искључио Бо Силаја из партије. Укинут му је посланички имунитет и избачен је из скупштинских редова.

Тада је најављено да ће бивши градоначелник Чонгћинга и кандидат за високу функцију пре него што је био уплетен у скандал, одговарати за оптужбе о корупцији, злоупотреби власти, узимање мита, али и недоличне односе са више жена.

Његова супруга Гу Каилај је, због убиства британског бизнисмена Нила Хејвуда, у августу 2011. године условно осуђена на смрт, што је једнако доживотној робији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара