Читај ми!

Тајланд, туча посланика и полиције у парламенту

Током расправе о контроверзним предлозима измене устава у тајландском парламенту, потукли се посланици опозиције и полиција.

У тајландском парламенту избила је туча између опозиционих посланика и полиције, током дебате о контроверзним предлозима за измену устава.

Песнице су севнуле пошто је 57 чланова опозиционе Демократске странке истовремено устало да изрази противљење плану промене устава и одбило захтев председника парламента да се смире и ућуте.

На телевизијским снимцима виде се парламентарци окружени полицајцима како размењују ударце док се крећу ка излазу из скупштинске сале, из које се чују врисци, пренео је АФП.

"Мене су зграбили првог. Председник парламента рекао је полицијском обезбеђењу скупштине да изведе из сале оне који стоје", рекао је посланик Нипит Интарасаомбут aгенцији Франс прес.

Нипит, који каже да је у тренутку инцидента у парламенту било стотинак полицајаца, изјавио је да је опозиционе парламентарце разгневило то што им није одобрено да говоре о предлозима амандмана.

План предвиђа промене устава, сачињеног уочи војног пуча 2006. године, којим је свгнут тадашњи лидер Тајланда Таксин Шинаватра.

Тајланд је од тада подељен на "црвене кошуље" - Шинаватрине присталице - и националистичке "жуте кошуље".

У више наврата су одржавани протести, који су повремено ескалирали у нереде и крвопролића.

Садашња влада, на чијем је челу Таксинова сестра Јинглук, која је победила на изборима 2011. године, у последње време је изложена критикама да распирује напетост тиме што подржава закон о амнестији, за коју опозиција тврди да би могао да омогући повратак Шинаватре из самонаметнутог егзила.

Дебате у тајландском парламенту често су жучне, а инциденти попут овог данашњег нису неуобичајени.

У мају 2012. године, полиција је опколила кућу председника парламента како би га заштитила од окупљених демократских парламентараца, који су га засипали папиром у знак протеста због предлога о помирењу.

Месец дана раније, током дебате о уставним амандманима, на мониторима у сали појавила се графичка слика наге жене у провокативној пози, за шта је скупштинска служба оптужила хакере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара