Читај ми!

Швајцарска, ДНК тест за рођаке азиланата

Власти у Швајцарској траже да се уведе провера ДНК у случајевима када азиланти желе да им се придруже рођаци. Међу најбројнијим азилантима Еритрејци.

Швајцарски кантони траже увођење систематских провера ДНК у случајевима када азиланти хоће да им се придруже рођаци, пише швајцарски лист Швајц ам Зонтаг. Било је случајева када деца представљена као брат и сестра нису имала никакве сличности.

Еритрејци су међу набројнијима азилантима у Швајцарској и разматра се 5.730 њихових захтева. Они више него други азиланти траже да у Швајцарску доведу чланове своје породице, посебно малолетну децу, у оквиру програма спајања породице. Тако је у првом половини ове године 922 рођака Еритрејаца добило азил у Швајцарској.

Поређења ради, дозволу да дође у Швајцарску добила су само 84 рођака азиланата Сомалијаца, друге највеће групе азиланата у Швајцарској са 4.167 избеглица.

Кантони који примају ове избеглице су узнемирени. По речима званичнице службе за миграције кантона Берн, Ирис Ривас, документи о идентитету и изводу из књига рођених треба да се сматрају сумњивим када их подносе особе које желе да добију дозволу за спајање породице.

Ривас је навела да амбасаде Швајцарске то не проверавају, иако је у земљама из којих су азиланти лако доћи до лажних докумената. Амбасаде проверавају само да ли се подударају презимена подносилаца захтева за спајање породице.

Канцеларија за миграције кантона Берн имала је случајеве где деца представљена као брат и сестра нису имала никакве сличности.

Ривас каже да би тако у Швајцарску могла бити послата и "комшијска деца", и зато предлаже да Швајцарска систематски врши ДНК анализе особа које долазе из земаља где је лако фалсификовати лична документа.

Овај предлог подржао је и запослени из кантона Луцерн, Александар Либ, који сматра да је занемарена контрола идентитета у случају спајања породица.

По Швајцарским прописима, Савезни завод за миграције тражи ДНК анализе само када озбиљно посумња у сродство подносилаца захтева.

Азиланте у Швајцарску привлаче висока социјална давања, тако да та земља пропорционално добија три четвртине више захтева за азил од суседних земаља. Да би зауставила тај доток, Швајцарска је изменила закон о праву на азил који треба да убрза разматрање захтева.

За сада мање од 20 одсто подносилаца захтева добије азил, и то после процедуре која може трајати и годинама током којих примају богату швајцарску помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије