Читај ми!

Протест шпанских рибара код Гибралтара

Због изградње вештачког подморског гребена близу Гибралтара, шпански рибари протестују у око 60 рибарских чамаца. Спор око рибарења довео до напетости у односима Шпаније и Британије, под чијом се управом налази Гибралтар.

Шпански рибари у око 60 рибарских чамаца протестују због изградње вештачког подморског гребена близу Гибралтара, спорне британске територије на југу Пиринејског полуострва, око које су се поново заоштрили односи Мадрида и Лондона.

Рибари сматрају да гребен који чини 70 бетонских блокова из којих вире гвоздене шипке, може да им исцепа мреже.

Британска управа Гибралтара то индиректно потврђује тврдњом да тај гребен штити рибу од прекомерног лова.

Протест рибара надзире десетак полицијских чамаца из Шпаније и британских, са Гибралтара.

Рибари кажу да имају велику штету због изградње гребена, појединци уопште не могу да раде и трепе штети од 300 до 500 евра дневно.

Спор око рибарења довео је до пораста напетости између Шпаније и Британије.

Шпански премијер Мариано Рахој рекао је да ће предузети све правне мере да заштити интересе своје земље, а Лондон затражио интервенцију врха ЕУ.

Шпанија је 1713. године пренела Великој Британији суверенитет над Гибралтаром, али је потом више пута покушала да преузме ту стратешку тачку са које се контролише мореуз између Атлантског океана и Средоземног мора.

Лондон не намерава да врати Гибралтар, ако то не жели 30.000 становника тог пореског раја. Они су углавном шпанског, италијанског, португалског и мароканског порекла, али су пробритански оријентисани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије