Читај ми!

Обама не одустаје од надзора

Америчка администрација не намерава да спречи свакодневно прикупљање података о телефонским разговорима милиона Американаца, рекао Барак Обама и обећао да ће његова влада боље надзирати како се то ради. Обама позвао Путина да "мисли на оно што предстоји, а не на оно што је било" у односима Русије и САД.

Председник САД Барак Обама је јасно указао да не намерава да спречи свакодневно прикупљање података о телефонским разговорима милиона Американаца, а обећао је да ће његова влада боље надзирати како се то ради. 

Обама је, на конференцији за штампу у Белој кући, рекао да ће сарађивати са Конгресом САД  да би променио начин надзора над неким контроверзним програмима Агенције за државну безбедност, и да ће поставити ново тело недржавних стручњака ради ревизије технологије која се за користи за надгледање. 

Он је рекао да жели да сарађује са Конгресом пре доношења одлука о томе кога све држава надзире. Сада се разматрају само захтеви Секретаријата за правосуђе за одобравање надзора.

Тајни суд који о томе одлучује и други програми надзора су под лупом од јуна, када је одбегли бивши службеник службе државне безбеднбости Едвард Сноуден открио постојање великог система за надзор свих врста телекомуникација, а Обамина администрација се бранила да је то неопходно за спречавање терористичких напада.

Обама је новинарима рекао да држава може и мора да буде транспарентнија у обављању послова надзора.

"Едвард Сноуден није постао патриота тиме што је открио распрострањен државни систем надзора телекомуникација", рекао је Обама.

Обама је рекао и да је он затражио преиспитивање тајног надзора пре но што је Сноуден обелоданио тајне. Сноуденово обелодањивање изазвало је бржи и оштрији одговор него да је он сам, Обама, именовао одбор да преиспита политику у тој области, рекао је председник Америке.

Обама је рекао новинарима и да жели више увида у програме обавештајних агенција да би се успоставила равнотежа између заштите Американаца и њихове приватности.

Позив Путину да се окрене будућности

Председник САД изјавио је да преиспитује односе САД и Русије због растућег броја питања о којима се те две земље не слажу, и рекао да жали  због "делимичног успеха" својих настојања да председника Русије Владимира Путина увери да одустане од "хладноратовског менталитета".

Обама је позвао Путина да "мисли на оно што предстоји, а не на оно што је било" у односима Русије и САД.

Односи између две суперсиле јесу некада били тешки, рекао је Обама и изнео да је било напретка све док Путин није поново постао председник.

Сада, рекао је Обама, "појавио се низ нових разлика", укључујући и у ставовима о рату у Сирији и о људским правима.

Путинов повратак у Кремљ прошле године је донео "више руске реторике која је антиамеричка, игра се на неке старе стереотипе о хладноратовском надметању Сједињених држава и Русије".

Бела кућа је ове недеље отказала састанак Обаме и Путина планиран у Москви идућег месеца. То је делимично зато што Русија одбија да Вашингтону изручи бившег службеника америчке Агенције за државну безбедност Едварда Сноудена који је провалио државне тајне о надзору телекомуникација.

"Сматрам да је последња епизода (са Сноуденом) само још једна међу разликама које су се појавиле последњих месеци... и вероватно треба да ми застанемо, да преиспитамо куда то иде Русија, шта су наши кључни интреси, да односе подесимо тако да ми радимо оно што је добро за Сједињене државе, а надајмо се, и да је добро за Русију", рекао је Обама.

"Проценићемо у којима областима односи могу погодовати напретку интереса САД и повећати мир и стабилност, као и напредак широм света", рекао је председник САД.

"Где је то могуће, наставићемо да сарађујемо с Русијом, а где има разлика, то ћемо им јасно рећи. Надам се да ће временом Путин и Русија признати да, уместо надметања за нулти исход, ако две земље сарађују, вероватно могу донети бољитак за оба народа".

Говорећи о низу тема током једночасовне конференције за штампу, Обама је рекао да не би требало бојкотовати предстојеће Зимске олимпијске игре у Сочију, упркос постојању руског закона који дискриминише хомосексулаце и лезбијке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво