Читај ми!

Њет хладном рату

Јасно је да не треба да очекујемо никакав хладни рат, као ни погоршање односа, рекао руски министар спољних послова Сергеј Лавров у Вашингтону. Случај Сноуден не би требало да утиче на генералне америчко-руске односе, истиче Лавров.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је, после састанка са америчким државним секретаром Џоном Керијем у Вашингтону, изјавио да није дошло до прекида у односима Русије и САД.

"Јасно је да не треба да очекујемо никакав хладни рат, као ни погоршање односа", рекао је Лавров коментаришући америчко-руске односе, а пренео је Ројтерс.

На једнодневном самиту министара спољних послова и одбране САД и Русије, одржаном у време високих тензија између две земље након што је Русија дала привремени азил одбеглом америчком обавештајцу Едварду Сноудену, као и због различитих ставова о сиријској кризи и размештања ракетног штита у Европи, постигнут је договор о потреби одржавања мировне конференције о Сирији што је пре могуће.

Лавров је рекао да ће се руски и амерички званичници у циљу припреме те конференције, чији ће домаћин бити Женева, поново састати крајем месеца.

Руски шеф дипломатије је истакао да је атмосфера у којој је одржан састанак највиших руских и америчких званичника на пољу дипломатије и одбране била позитивна.

Светске агенције подсећају да је до разговора на високом нивоу дошло само два дана пошто је амерички председник Барак Обама отказао септембарски сусрет са руским колегом Владимиром Путином.

И Лавров и Кери су уочи састанка признали да између две стране постоје значајне разлике на тему Сноудена и других питања.

Лавров је, међутим, по окончању састанка рекао: "Едвард Сноуден није засенио наше разговоре" и додао да верује да тај случај не би требало да утиче на генералне америчко-руске односе.

Кери је, пре почетка састанка, истакао да су односи закомпликовани "повременим сударима", што је потврдио и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, али су обојица говорили о потреби да се проблеми решавају као што их решавају одрасли људи.

"Односи САД и Русије су веома важни и обележени су заједничким интересима, уз повремена сударе и конфликте", навео је Кери, дочекујући Лаврова и америчког и руског министра одбране Чака Хајгела и Сергеја Шојгуа у разговорима у Стејт департменту.

Амерички државни секретар је подсетио да су он и Лавров некадашњи играчи хокеја и да обојица разумеју да је дипломатија "као хокеј и да понекад долази до судара".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво