Читај ми!

Сноуденов отац хвали Путинову храброст

Лон Сноуден, отац одбеглог америчког обавештајца, уверен је да руски председник Владимир Путин неће попустити под притиском Вашингтона да изручи његовог сина. Сноуденов отац најављује да ће ускоро посетити свог сина који је добио привремени азил у Русији. После свега што се догодило његовом сину, Лон Сноуден каже да кроз невладину организацију жели да учи људе о њиховим правима.

Отац одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена, Лон Сноуден, похвалио је храброст руског председника Владимира Путина, јер је његовом сину дао азил.

Лон Сноуден је, у интервјуу агенцији Ројтерс, рекао да је уверен да ће Путин остати непоколебљив под притиском Вашингтона, који тражи изручење одбеглог сарадника америчке Централне обавештајне агенције да би му се судило по оптужбама за шпијунажу.

"Председник Владимир Путин чврсто стоји. Поштујем снагу и поштујем храброст", рекао је отац одбеглог обавештајца који је добио једногодишњи привремени азил у Русији.

"Те игре 'Е добро, нећу да идем на тај састанак'... Не верујем да ће председник Владимир Путин пасти на то", рекао је Лон Сноуден, алудирајући на одлуку америчког председника Барака Обаме да откаже билатерални састанак са Путином, који је требало да се одржи у Москви у септембру.

Оштро је критиковао администрацију америчког председника Барака Обаме због начин на који су третирали случај његовог сина, због чега Едвард није имао избора осим да затражи азил у некој земљи.

Сноуденов отац очекује да ће отићи у посету Русији овог месеца.

Са сином није разговарао од како је напустио САД и отишао у Хонг Конг пре него што су у јуну откривене информације о тајном електронском програму надгледања под називом "Призма", који је спроводила америчка Национална безбедносна агенција, у којој је Сноуден, такође, радио.

"Радије не бих са њим да разговарам док не будем могао да отпутујем и видим га лицем у лице. И веома се радујем тој могућности", каже Лон Сноуден.

Када буде отишао у посету сину у Русију неће понети ништа са собом или учинити било шта што би могло да се протумачи као незаконито помагање и подржавање његовог сина, кога америчко правосуђе третира као бегунца.

Отац и син у мисији

Лон Сноуден радио је у Обалској стражи 30 година до одласка у пензију у јануару 2009. године.

Каже да не узима олако неовлашћено објављивање поверљивих података, али да је научио много о мотивима које су његовог сина определили да учини тако нешто.

"Верујем да је мој син открио права кршења закона која спроводи влада и верујем да имамо много политичара, до највиших нивоа, много политичара који су угрожени и посрамљени тиме", рекао је Лон Сноуден.

Свог сина описао је као некога "понизног", коме би било непријатно у центру пажње медија.

Упитан да ли верује да ће се његов син икада вратити у САД, Лон Сноуден је одговорио да је апсолутно уверен да хоће.

Сноуденов отац је рекао да је сада "у мисији" и да жели да кроз невладину организацију учи људе о њиховим правима.

"Борићу се и нема тог политичара, све до председника САД, који ће ме застрашити", поручио је отац Едварда Сноудена.

Лон Сноуден је на крају рекао да не намерава да остане у Русији и да тамо живи са сином - каже да су САД место где жели да буде.

Званична Москва саопштила је јуче да је разочарана Обамином одлуком откаже састанак са Путином, уз напомену да је позив и даље отворен.

Обама ће ипак присуствовати самиту Г20 у Санкт Петербургу 5. и 6. септембра, али се неће, као што је било предвиђено, састати са Руским лидером дан раније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво