Читај ми!

Обама: Американци се не плаше Ал Каиде

Претње безбедности САД никада неће натерати Сједињене Државе да се повуку из света, изјавио председник САД Барак Обама и истакао да се "Американци не плаше".

Председник Барак Обама је изјавио да претње безбедности САД никада неће натерати Сједињене државе да се повуку из света.

Обама је на тај начин реаговао на нове претње Ал Каиде због којих су САД затвориле 19 дипломатских представништава и евакуисале Амбасаду у Јемену.

Обама је рекао да су сада "сложена времена" за америчку војску, уз велике промене, посебно на Блиском Истоку и у Северној Африци.

Према његовим речима, САД ће остати "највећа сила слободе коју је свет икада познавао", а војска је саставни део те мисије. Али, указао је да САД морају да предњаче по идеалима и вредностима.

Обама је разговарао с војницима и њиховим породицама у бази Морнаричке пешадије Кемл Пендлтон у пустињи јужно од Лос Анђелеса.

Одлука о затварању америчких амбасада на Блиском истоку и у Африци донета је пошто је пресретнут телефонски разговор првог човека Ал Каиде Ајмана ал Завахрија и шефова других огранака те терористичке групације, објавили су медији.

У том разговору Ајман ал Завахри је за вођу Ал Каиде на Арабијском полуострву, са седиштем у Јемену, именовао Насера ал Вајчија чиме је он такорећи постао заменик шефа Ал Каиде. Сједињене Државе сматрају да је огранак у Јемену најактивнији у тој екстремистичкој организацији.

Поред Завахирија и Вајчија у прислушкиваној теле-конференцији су учествовали представници Ал Каиде у исламском Магребу, Исламске државе Ирака, Исламског попкрета Узбекистана, пакистанских талибана, Боко Харама, исламиста са Синаја.

Портпаролка Стејт департмента Џен Паски изјавила је 5. августа да ће америчка дипломатска представништва у 19 градова у муслиманским земљама бити затворена читаве ове недеље због могућих напада Ал-Каиде.

Током прислушкиваног разговора план напада је помињан уопштено, као и присуство тимова већ распоређених да их изведу, наводи се даље.

Власти Јемена су у среду саопштиле да су осујетиле план Ал Каиде за заузимање два града и нафтних постројења, уз саботирање гасовода и отимање странаца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво