Читај ми!

Чешка, неповерење техничкој влади

Техничка, прелазна влада Чешке, премијера Јиржија Руснока није добила поверење Посланичког дома Скупштине Чешке, али председник Чешке Милош Земан оставиће је да влада у оставци. Земан неће именовати новог премијера док се не направи помак у истрази корупсије између лобиста и политичара током претходне владе.

Иако техничка прелазна влада у Чешкој на челу са премијером Јиржијем Русноком није добила поверење Посланичког дома Скупштине Чешке, председник Чешке Милош Земан оставиће је да влада у оставци.

Председник неће именовати новог премијера док тузилаштво не направи помак у истрази корупционашке спреге лобиста и политичара током претходне владе деснице и центра бившег премијера Петра Нечаса.

Против поверења прелазној, чиновничкој влади, гласало је 100 посланика, док су 93 посланика од 200 колико има доњи дом чешког парламента, гласала за поверење.

Председник Милош Земан је на почетку вишечасовне расправе о чиновничкој влади изненадио посланике и бивше владајуће коалиције и опозиције када је рекао да ако Руснок не добије поверење за своју владу, неће именовати новог премијера све док тужилаштво истражује корупционашку спрегу привредника и лобиста с политичарима из бивше Нечасове владе.

Због афере с могућом корупцијом бивших посланика Нечасове Грађанске демократске странке, у шта је умешана и љубавница бившег премијера и дугогодишња шефица његовог кабинета Јана Нађова, Петр Нечас је средином јуна поднео оставку, а са њим је аутоматски пала влада.

Председник Земан је поново објаснио да је чиновничку владу именовао зато што се истрага води о злоупотреби у време претходне владе, те не би било у реду да именује практично исту владу, само с другим премијером.

Нагласио је такође да је Чешка социјалдемократска странка која је победила на изборима пре три године, али је прешла у опозицију, одбила да сада формира владу и захтевала је хитне превремене изборе.

"Истрага постепено разоткрива спрегу неких политичара и политичких структура са такозваним тајкунским мафијама. Уверавају ме да ће се истрага завршити за неколико недеља и, верујте ми, чак и да ме разапнете на точак за мучење, током тих неколико недеља нећу именовати никаквог премијера", рекао је посланицима Земан.

По Уставу, шеф државе након избора или пада претходне владе има два покушаја да именује новог премијера који затим тражи поверење парламента, док у трећем покушају да се формира влада премијера предлаже председник доњег дома парламента.

Земан је рекао да ће до краја истраге земљу водити влада премијера Руснока, чак и ако буде у оставци, а да ће, уколико се парламент одлучи за ванредне изборе, и странке се договоре да распусте.

Посланички дом, након избора мандат за састав владе поверити лидеру победничке странке, ко год да то буде.

Именовање чиновничке владе на челу са својим блиским сарадником, бившим министром финансија Јиржије Русноком, против воље парламента - иако Земан формално није предузео ниједан корак који не би био у складу са Уставом, изазвало је дубоке поделе у парламенту и унутар странака, зато што посланици нису у стању да усвоје јасан став да ли да сачекају редовне изборе у пролеће идуће године, или да хитно распусте Посланички дом.

Политичка криза у Чешкој се тако продубила и за сада је неизвесно да ли ће се наћи неопходних 120 од 200 посланика колико има Посланички дом, да се распусти и да се у року од 60 дана ипак одрже ванредни избори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво