Читај ми!

Јапан се враћа на море

Поринут највећи ратни брод у послератној историји Јапана који носи чак 14 хеликоптера и може бити прерађен у носач авиона. У источној Азији у току трка у наоружању, нарочито када је у питању јачање морнаричких снага.

У јапанској луци Јокохама поринут је највећи бојни брод у послератној историји далекоисточне царевине. Разарач "Изумо" носи чак 14 хеликоптера и има слетно-полетну палубу дугу чак 250 метара, па изгледом подсећа на носач аиона.

Сврха овог огромног брода јесте да омогући ефикасније надгледање јапанске акваторије и борбу против подморница, а биће коришћен и у мирнодопске сврхе за транспорт људства и материјалних средстава угроженим подручјима у случају земљотреса или цунамија.

Изградња овог супер-разарача трајала је четири године, а страни војни коментатори оцењују да би по потреби, додавањем катапулта и сајле за кочење, "Изумо" могао да се преобрати у носач авиона са обзиром на дужину палубе.

Јапански устав, познат и као "устав мира", који је донет 1947. године за време послератне америчке окупације, обавезује ову државу да се одрекне решавања међународних питања силом.

Због тога се Јапан већ деценијама не развија далекометно оружје, као што су балистички пројектили и носачи авиона.

Међутим, све сложенија безбедносна ситуација у источној Азији даје све јаче аргументе јапанској владајућој коалицији која се залаже за измену устава и за јачање армије.

Увођење разарача "Изумо" у употребу треба гледати као израз жеље Јапана да парира растућој војној моћи суседне Кине, која већ користи један модернизовани носач авиона совјетске произодње и гради други.

У региону источне Азије, Јапан и Кина се споре око ненасељених острва Сенкаку или Диаоју, где расте број потенцијално опасних блиских сусрета две армије. 

Безбедносну ситуацију региона компликује и оштро сучељавање Северне и Јужне Кореје.

Комунистички режим у Пјонгјангу, који често упућује претње и на Токију, већ поседује пројектиле средњег домета и ради и на развоју ракета великог домета на које могу бити постаљене нуклеарне бојеве главе.

Такође, Јужна Кореја планира куповину неколико подморница и формирање читаве нове бојне групе вредне око 35 милијарде долара чија би окосница били разарачи.

Стога се може речи да је у источној Азији у току својеврсна трка у наоружању.

Владајућа коалиција Либерално-демократске партије и странке Комеито има апсолутну већину у јапанском парламенту, што јој даје могућност да изврши ревизију устава и, по потреби, крене у набавку борбених система као што су носачи авиона.

Идеја о промени устава и даље, међутим, наилази на отпор становништва које је поменутој коалицији поверење дало првенствено због жеље за побољшањем посустале јапанске економије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво