Читај ми!

Јемен, убијена група екстремиста

Група од седам припадника терористичке мреже Ал Каида убијена у нападу америчке беспилотне летелице на југу Јемена. Дрон испало најмање шест ракета на два возила у руралној области у провинцији Атака.

У нападу америчке беспилотне летелице на југу Јемена убијено је најмање седам припадника терористичке мреже Ал Каида, саопштили су јеменски званичници, дан након што су америчка и британска амбасада евакуисале део запослених због страха од терористичких напада.

То је био пети напад за мање од две недеље и уследио је после упозорења Стејт департмента да постоји опасност од терористичких напада. Вашингтон је због тога затворио дипломатска представништва широм Блиског истока, а САД и Велика Британија су евакуисале особље из Јемена, преноси Ројтерс.

Затварање амбасада почело је у недељу када је Вашингтон објавио да се из пресретнутих мејлова високих Ал Каидиних оперативаца види да спремају напад.

Очевици и локални званичници у провинцији Шабва изјавили су да је беспилотна летелица испалила најмање шест ракета на два возила у руралној области око 70 километара северно од главног града провинције Атака. Оба возила су уништена.

Локални мештани који су одмах дошли на лице места пронашли су само спаљена тела, испричали су очевици и званичници.

Најмање 20 осумњичених екстремиста убијено је од 28. јула када је у нападу дрона (беспилотне летелице) убијено најмање четворо припадника Ансар ал-Шарије, локалне екстремистичке групе повезане са Ал Каидом на Арабијском полуострву (АQАP), једном од најактивнијијх огранака терористичке мреже коју је основао Осама бин Ладен.

Јемен, једна од најсиромашнијих арапских земаља, једна је од малобројних држава где Вашингтон признаје да напада екстремисте беспилотним летелицама, мада нема обичај да јавно говори о тим операцијама.

Безбедносна ситуација у Јемену брине читав свет. У њему је седиште АQАР, једног од најагресивнијих огранака међународне терористичке мреже и граничи се са америчким савезником и највећим извозником нафте у свету Саудијском Арабијом.

Америчка влада пружа јеменским снагама новчану и логистичку помоћ, наводи Ројтерс.

Јеменске власти у јуче објавиле списак од 25 најтраженијих терориста који, наводно, планирају нападе у тој земљи ове недеље и понудиле награду од 23.000 долара за информацију која би довела до њиховог хапшења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво