Обама отказао састанак са Путином

Амерички председник Барак Обама отказао састанак са руским колегом Владимиром Путином, који је био планиран за следећи месец у Москви. Москва разочарана. Обама, незадовољан одлуком Русије да Едварду Сноудену да привремени азил, ипак ће 5. и 6. септембра учествовати на самиту Групе 20 у Санкт Петербургу.

Председник САД Барак Обама отказао је билатерални састанак са руским колегом Владимиром Путином који је требало да се одржи у Москви у септембру, потврђено је из Беле куће.

"Разочаравајућа одлука Русије да да приврени азил Едварду Сноудену такође је један од фактора који су узети у обзир приликом процене тренутног стања билатералних односа", наводи се у саопштењу Беле куће.

У саопштењу се истиче да је процењено да нема напретка у односима између две државе по питањима као што су противракетна одбрана, контрола наоружања, глобална безбедносна питања, људска права.

Претходно је заменик саветника Беле куће за националну безбедност Бен Роудс рекао је да Обама остаје при плану да 5. и 6. септембра учествује на економском самиту Групе 20 у Санкт Петербургу, али да билатерални сусрет са Путином на маргинама овог самита није предвиђен.

Уместо сусрета са Путином у Москви, председник САД ће посетити Шведску, јавио је АП, не наводећи с ким ће се Обама састати у тој земљи.

Истовремено, из Кремља поручују да је позив Обами да посети Москву и учествује у билатералним преговорима са Путином и даље на снази, преноси агенција РИА Новости позивајући се на извор из дипломатских кругова Кремља.

Како је рекао Роудс, прошлонедељна одлука Русије да одбеглом америчком обавештајцу Едварду Сноудену да привремени азил упркос противљењу САД само је додатно погоршала већ нарушене односе.

"И даље ћемо сарађивати са Русијом по питањима у погледу којих можемо наћи заједнички терен, али су председник и његов тим за националну безбедност били истог становишта да самит нема смисла с обзиром на текућу ситуацију", рекао је Роудс.

Хладноратовски менталитет Москве

Амерички председник је синоћ, у популарном телевизијском шоу програму Џеја Леноа на телевизијској мрежи Ен-Би-Си, критиковао Русију због давања азила одбеглом сараднику ЦИА Едварду Сноудену и мера против геј популације, истакавши да Москва повремено показује хладноратовски менталитет.

Обама је рекао да је Москва и даље од помоћи у Авганистану и у борби против тероризма, али да је у последње време са Русијом дошло до, како је рекао, изазова у односима.

"У одређеним моментима они се врате на хладноратовско размишљање и менталитет", нагласио је Обама.

"Оно што им стално говорим и што кажем председнику Владимиру Путину је да је то прошлост и да треба да мислимо на будућност. Нема разлога да не сарађујемо много ефикасније него што то радимо", истакао је Обама.

Обама је рекао да је разочаран одлуком Русије да Сноудену да једногодишњи привремени азил.

Он је критиковао Русију и због закона којим се забрањује ширење информација малолетницима о хомосексуалцима, што је, према мишљењу критичара, озакоњивање ширења дискриминације.

"Немам стрпљења за земље које покушавају да третирају гејеве или транссексуалце на начин да буду заплашени или повређени", рекао је Обама, указујући да Русија није усамљен случај у доношењу таквих закона.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара