Јеремић: Нуклеарно оружје опасност за мир

У септембру ће у Генералној скупштини УН бити одржан први скуп на високом нивоу посвећен нуклеарном наоружању, најавио председник те скупштине Вук Јеремић. Пажња света мора да буде фокусирана на ту велику опасност по светски мир, оценио Јеремић на комеморацији у Хирошими.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је на комеморацији у Хирошими да ће у септембру у Генералној скупштини УН бити одржан први скуп на високом нивоу посвећен нуклеарном разоружању.

"Надам се да ће то бити значајан корак ка остваривању нашег циља да потпуно уклонимо нуклеарно оружје, како се патње Хирошиме и Нагасакија од пре 68 година никада више не би поновиле", рекао је Јеремић.

Учествујући на комеморацији поводом годишњице америчког бацања атомске бомбе на Хирошиму 1945. године, Јеремић је рекао да се данас одаје пошта свим "жртвама незабележене несреће нанете људском руком" и изражава солидарност са хибакушама, преживелима бомбардовања Хирошиме и Нагасакија.

Ко се год нашао испред Меморијала мира у Хирошими није могао а да га не преплаве осећања бескрајне патње које су осетили људи Хирошиме и Нагасакија, стотине хиљада људи, жена и деце, који су осетили налет најдреструктивније направе за убијање употребљене у људској историји.

Отпорност и достојанство хибакуша је послужила као извор велике инспирације у напорима човечанства да ослободи свет од нуклеарног оружја, рекао је Јеремић. Указао је да су Уједињене нације од свог оснивања тежиле том циљу. 

Прва резолуција коју је усвојила Генерална скупштина позивала је на елиминисање атомског оружја и "свих других врста оружја направљених за масовно уништавање", рекао је Јеремић. 

У годинама које су следиле нуклеарно питање је остало високо на дневном реду и резултирало неким значајним достигнућима, као што је Споразум о забрани нуклеарних проба.

Протеклих деценија направљен је напредак у смањењу укупног броја и спречавању ширења нуклеарног наоружања, рекао је Јеремић и истакао да и поред тога настављамо да живимо под сенком уништења.

"Због тога верујем да морамо да наставимо да држимо пажњу света фокусирану на ту велику опасност по светски мир", рекао је Јеремић.

Председник Генералне скупштине УН је први званичник УН који је од 2010. присуствовао годишњој мировној меморијалној церемонији у Хирошими.

Пре три године генерални секретар УН Бан Ки Мун постао је први шеф УН, који је присуствовао церемонији у Хирошими, али од тада више није долазио на ту комеморацију посвећену жртвама бомбардовања и миру у свету.

Јеремић ће, током посете Јапану, разговарати са владиним званичницима у Токију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара