Читај ми!

САД пресрео поруке вође Ал Каиде

Одлуку да затвори амбасаде на Блиском истоку и северу Африке Вашингтон је донео након што је пресретнута порука вође Ал Каиде Ајмана ал Завахрија, у којој је наредио напад у Јемену, пише "Њујорк тајмс". Јемен објавио списак чланова Ал Каиде за које се верује да су планирали нападе.

Сједињене Америчке Државе су донеле одлуку о затварању амбасада на Блиском истоку и северу Африке након што су пресреле поруку вође Ал Каиде Ајмана ал Завахрија, у којој је он наредио припадницима ове терористичке групе да изведу напад у Јемену, објавио је Њујорк тајмс.

Према писању листа, који се позива на америчке званичнике, пресретнута је комуникација између Завахрија, који је наследио Бин Ладена на челу Ал Каиде, и вође јеменског органка организације Насера ал Вухајшија.

Њујоршки дневник додаје да, на захтев безбедносних власти САД-а, у првом тренутку није објављен идентитет вођа Ал Каиде чији су разговори откривени.

Амерички Стејт департмент одлучио је у недељу да продужи трајање мере затварања својих дипломатских представништава на Блиском истоку до 10. августа, због информација да би могао да уследи терористички напад Ал Каиде.

До следеће суботе ће бити затворена представништва у Абу Дабију, Аману, Каиру, Ријаду, Џеди, Дохи, Кувајту, Манами, Мускати, Сани, Триполију, Антанариву, Буџумбури, Џибутију, Картуму, Кигали и Порт Луису.

Дипломатска седишта САД-а у Даки, Алжиру, Кабулу, Херату, Багдаду и Басри, од јуче су нормално отворена.

Стејт департмент је у петак издао упозорење за грађане САД-а који намеравају да путују, указавши да постоје обавештајне информације да Ал Каида и њој блиске групе планирају да изведу велики терористички напад на Блиском истоку и северу Африке.

Због опасности од напада, амбасаде у Јемену су затвориле и Француска, Немачка и Велика Британија.

Објављена листа чланова Ал Каиде

Јеменске власти објавиле су листу са именима 25 осумњичених чланова Ал Каиде за које се верује да су планирали терористичке нападе у престоници Сани и другим градовима у земљи.

Министарство унутрашњих послова Јемена је саопштило да ће свако ко пружи информације које би резултирале хапшењем осумњичених добити награду од 23.000 долара.

У саопштењу се наводи да је та група намеравала да нападне стране канцеларије и организације у Јемену.

Вашингтон сматра огранак Ал Каиде у Јемену једном од најопаснијих терористичких група.

На списку се налази и име Саудијца Мохамеда ел-Рубаиша, пренела је агенција АП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара