Читај ми!

Обележена годишњица напада на Хирошиму

У Јапану обележена 68. годишњица бомбардовања Хирошиме, на коју је САД 6. августа 1945. године бацио атомску бомбу, убивши 140.000 људи.

Јапан је данас обележио 68 година откако је на Хирошиму у Другом светском рату бачена атомска бомба церемонијом у част погинулих и обећањима да ће се наставити борба за нуклеарно разоружавање.

Око 50.000 људи одало је пошту погинулима минутом ћутања у мировном парку у Хирошими, поред епицентра атомске експлозије која се догодила 6. августа 1945. када је погинуло 140.000 људи.

Атомска бомба је три дана касније бачена на Нагасаки, где је погинуло још неколико десетина хиљада људи, што је довело до предаје Јапана савезничким снагама.

Јапански премијер Шинзо Абе, један од многобројних државника који су присуствовали церемонији обележавања годишњице трагедије, изјавио је да Јапан, као једина земља која је доживела нуклеарни напад, има дужност да се залаже за уништење нуклеарног оружја.

Није поменуо дилему са којом се његова земља, сиромашна ресурсима, суочава када је у питању нуклеарна енергија, нити десетине хиљада људи који су расељени због ризика од радиоактивног зрачења у околини нуклеарке Фукушиме оштећене после разорног земљотреса и цунамија 2011. године.

Већина јапанских нуклеарних електрана затворена је после трагедије 2011. године, у којима су оштећени реактори у Фукушими, што је изазвало њихово топљење.

Абе се залаже за отварање нуклеарних електрана уз нове мере безбедности, али многи Јапанци су против тога.

Има више од 200.000 хибакуша (људи који су преживели атомски напад) и они у просеку имају 79 година.

Многи од њих су дошли на данашњу церемонију да запале свеће и помоле се за жртве напада.

Борба преживелих против нуклеарног оружја

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи је одржао говор "мировна декларација", у коме је описао бол преживелих и њихову изолованост због тога што су контаминирани радијацијом.

"Атомска бомба је најнехуманије оружје и апсолутно зло. Хибакуше, који познају пакао атомског напада, стално се боре против тог зла", рекао је градоначелник.

Критиковао је владу због тога што хоће поново да покрене нуклеарне електране и да извози нуклеарну технологију у друге земље.

"Источни Јапан овог лета још трпи последице великог земљотреса и нуклеарне кастастрофе (у Фукушими). Очајничка борба да се околна места оспособе за живот наставља се. Становници Хирошиме врло добро знају колико је опоравак тежак", рекао је Мацуи.

Апеловао је на владу да брзо осмисли и почне да спроводи одговорну енергетску политику где ће приоритет бити безбедност и запосленост људи, пренео је АП.

Недавни договор да се разговара о нуклеарној енергетској сарадњи са Индијом вероватно ће осујетити настојања да се укине нуклеарно оружје, поручио је градоначелник Хирошиме.

Преживели из Хирошиме су понудили помоћ онима који су угрожени нуклеарном катастрофом у Фукушими, где је ситуација тешка после топљења три реактора.

Компанија "Токио електрик пауер", која управља Фукушимом, признаје да има проблема да заустави истицање воде контаминиране радијацијом зато што су објекти за складиштење воде преплављени.

Претходна влада је прошле године обећала да ће постепено избацивати нуклеарну енергију из употребе и повећавати коришћење обновљивих извора енергије.

Али Абе се залаже за "одговорну" енергетску политику која би омогућила да нуклеарке поново буду пуштене у рад, што би растеретило привреду од скупог увоза гаса и нафте.

Девојчица са "хиљаду ждралова "

Јапанци верују да ће сваку болест или невољу савладати уколико успеју да направе хиљаду папирних ждралова.

У ту причу вереровала је и озрачена од експолозије,  девојчица Садако Сасаки из Хирошиме.

Направила ји их преко 900 пре него ју је леукемија савладала.

Зато деца целога света од дана њене смрти шаљу, заједно са порукама миру, ниске и ниске папирних ждралова.

Оне се каче на Споменик миру у центру Хирошиме посвећан малој Садако, али и свим дечјим жртвама рата.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара