Читај ми!

Мугабе освојио седми мандат

Изборна комисија Зимбабвеа прогласила је победу партије председника Роберта Мугабеа на парламентарним изборима, док је опозиција саопштила да не признаје њихове резултате.

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе победио је на председничким изборима одржаним у среду, 31. јула, и тако освојио седми мандат на челу државе, саопштила је тамошња изборна комисија.

Мугабе (89), који већ 33 године обавља функцију председника Зимбабвеа, освојио је на најновијим изборима 61 одсто гласова према 34 одсто гласова за његовог противкандидата, премијера Моргана Чвангирајa, пренела је агенција АФП.

Чвангираји је још уочи објављивања званичних резултата изјавио да су председнички и парламентарни избори у Зимбабвеу били "фарса и ништавни" и најавио је да ће уложити жалбу.

Нешто раније данас је изборна комисија саопштила и да је странка председника Мугабеа, "Зану-ПФ", освојила двотрећинску већину на парламентарним изборима, па ће у парламенту имати 150 од укупно 210 места.

То ће Мугабеу омогућити усвајање амандмане на Устав, наводе аналитичари.

Европска унија је данас изразила забринутост у вези наводних неправилности и мањка транспарентности на изборима у ЗИмбабвеу, што је досад најоштрија критика блока кад је реч о изборима у тој афричкој земљи.

"ЕУ је забринута у вези наводних неправилности, недостатака изборног процеса и мањка транспарентности. Наставићемо да пратимо развој догађаја и у току наредних неколико недеља блиско ћемо сарађивати по том питању са нашим међународним партнерима", наводи се у саопштењу високе представнице ЕУ за спољну политику, Кетрин Ештон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара