Читај ми!

"Гардијан": И Британци шпијунирају

Неке од водећих светских компанија, укључујући "БТ" и "Водафон" тајно сарађују са британском обавештајном агенцијом "GCHQ", и прослеђују јој детаље о позивима, електронским порукама и Фејсбук подацима корисника, пише британски "Гардијан" позивајући се на документе које је обелоданио Едвард Сноуден.

Према писању британског Гардијана који се позива на документе које је обелоданио бивши сарадник ЦИА Едвард Сноуден, веодеће светске телекомуникационе компаније тајно сарађују са британском обавештајном агенцијом "GCHQ" (Government Communications Headquarters) и достављају јој информације о приватним комуникацијама корисника.

"БТ", "Водафон Кејбл" и америчка фирма "Веризон Бизнис", заједно са четири мања провајдера тајно су пружили су агенцији "GCHQ" неограничен приступ њиховим мрежама и подземним кабловима. Кроз те каблове остварује се велики број светских телефонских позива и интернет саобраћаја, пише Гардијан.

У Јуну је лист обелоданио детаље о амбисиозним програмима које је та агенција користила како би сакупила податке о садржају телефонског и интернет саобраћаја. Тада је објављено да је "GCHQ" способна да продре у оптичке каблове и складишти велике количине података. Операција која је шифровано названа "Темпора", траје већ 20 месеци.

У Петак је немачки лист Зидојче објавио најосетљивији аспект операције, имена комерцијалних компанија које тајно сарађују са агенцијом GCHQ и пружају јој податке о приватним комуникацијама корисника. Лист пише да је имао приступ презентацији "Темпоре" из 2009. године.

Наводе се и техничке карактеристике оптичких каблова којима се приступа. Сваки кабл преноси саобраћај брзине 10 гигабита у секуди, што значи да каблови у теорији имају капацитет да пренесу 21 петабајт дневно (један петабајт износи 1024 терабајта).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара