Читај ми!

Поново демонстрације у Каиру

Полиција у Египту испаљивала сузавац на исламистичке демонстранте, присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија. Демонстранти тврде да су нападнути док су мирно протестовали.

Египатска полиција је испаљивала данас сузавац на исламистичке демонстранте, присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија, саопштили су безбедносни извори, док демонстранти кажу да су нападнути док су мирно протестовали.

Нове протестне шетње су уследиле након што је амерички државни секретар Џон Кери наљутио Мурсијеве присталице изјавом да је египатска војска "обновила демократију" када је збацила Мурсија, извештава АФП.

"Покушали су да нападну комплекс зграда где се налазе египатски медији", рекао је један безбедносни званичник.

Међутим, сузавац је испаљен далеко од две локације на којима се већ месец дана окупљају Мурсијеве присталице,

Египатске снаге безбедности намеравају да уклоне демонстранте са та два трга, што изазива страх да не дође до крвопролића.

"Полиција је на демонстранте који су мирно протестовали против државног удара испалила сузавац истог тренутка кад су стигли испред медијског комплекса", саопштила је Партија правде и слободе, политичко крило исламистичког Муслиманског братства којем Мурси припада.

У међувремену је портпарол Муслиманске браће осудио Керијеву изјаву за пакистанску телевизију "Гео" да је војска обновила демократију. Он је Керија назвао "саучесником" у државном удару. 

Полиција је свргла и ухапсила првог демократски изабраног египатског председника Мухамеда Мурсија 3. јула после масовних демонстрација против његовог Муслиманског братства.

Противници Муслиманског братства оптужују ову групу да је приграбила сву власт и уништила већ слабу египатску привреду.

Мурсијеве присталице осуђују државни удар у земљи и већ месец дана протестују на два трга у Каиру, али је полиција објавила јуче да се спремна да их избаци, док представници међународне заједнице позивају на уздржаност.

Последњих неколико дана појачане су дипломатске акције да се на миран начин реши ситуација у Египту, али за сада се не види резултат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара